Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Și totuși, câtă electricitate pot produce proiectele hidro anunțate de PSD și PNL? Ce spune un lider USR din Ardeal?

Apuseni Info v-a anunțat ieri că peste 300.000 de locuințe, ar putea fi alimentate tot timpul cu energia electrică produsă la 3 hidrocentrale abandonate din România, care va fi mult mai ieftină şi va echilibra piaţa, conform unor calcule ale reprezentanților PSD și PNL: „Operaționalizarea acestor hidrocentrale abandonate și creșterea capacității de producție a energiei reprezintă o soluție viabilă pentru protejarea populației în urma creșterii exponențiale a tarifelor la energie electrică și gaze naturale”.

Între timp, un lider USR din Ardeal, a analizat anunțul coaliției de guvernare și a venit cu o altă perspectivă, economică și ecologică.

Astfel, liderul USR Hunedoara, Oana Andreea Biriș, consideră că: „Cu cât ar crește capacitatea de producție anuală de electricitate dacă proiectul hidro din Parcul Național Defileul Jiului ar fi finalizat?

Producția anuală de electricitate în România a fost în anul 2020 de 56,2 TWh11, obținută dintr-un total de putere netă instalată de 17,28 GW12. Din totalul producției de electricitate la nivel național, energia hidro a contribuit cu 15,4 TWh sau 27%.

Proiectul hidro de interes pentru județul Hunedoara, din Parcul Național Defileul Jiului (AHE Bumbești-Livezeni si AHE Dumitra) ar avea o capacitate instalată de 65 MW și conform promotorului proiectului, Hidroelectrica, ar urma să producă 269 GWh anual, adică 0,47% din producția anuală de electricitate a României (de 56,2 TWh în 2020).

Indicatorii economici ai proiectului nu au fost însă actualizați în ultimii 20 de ani și nu reflectă efectele cauzate de schimbările climatice precum scăderea debitului Jiului și perioadele de secetă îndelungată.

Conform Apele Române, debitul mediul al Jiului pe defileu este în jur de 20 de metri cubi/s, iar pentru a asigura protecția faunei și florei din Parcul Național ar trebui păstrat un debit minim de 10 mc/s, în timp ce compania menționează că va asigura un debit de servitute de doar 2,7 mc/s.

Spre comparație, barajul de pe Râul Mare-Retezat are putere instalată de 350 MWh, dar vreme de 35 de ani n-a depășit niciodată 220 MWh iar asta doar sporadic.

Oana Andreea Biriș, președintele USR Hunedoara

Hidrocentrala nu va produce la capacitatea estimată și va avea un impact de mediu major asupra habitatelor și asupra întregii biodiversități din Parcul Natural, fără acest râu neputând exista de fapt o arie protejată.

Promotorii proiectului argumentează că impactul de mediu a fost deja realizat prin construirea hidrocentralelor, așadar e obligatoriu să fie pornite pentru a compensa răul deja făcut. Fals! Acum râul încă curge liber, peștii din apă încă pot înota, iar animalele și vegetația din ecosistem încă au acces la apă.

Mai jos găsiți imagini cu albiile râurilor Doamnei și Dâmbovița, secate în primăvara anului 2020, în avalul unor proiecte hidroenergetice. Așa ne dorim să vedem și Defileul Jiului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian