Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Elevii din clasele I-VI din Răchițele au onorat tradiția zonei, în luna martie, în valoroasele haine tradiționale

sursă foto: Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj

Elevii din clasele I-VI din Răchițele au onorat tradiția zonei, în luna martie, în valoroasele haine tradiționale, ne-au anunțat cei de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj este mereu preocupat să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc.

În acest sens, derulează numeroase proiecte în cadrul cărora tinerii vizualizează filme documentare realizate de specialiștii instituției, se bucură de fotografii etnografice, dar și de muzica tradițională. Totodată, îmbracă straiele populare din lada de zestre a bunicilor și învață despre semnificația și importanța fiecărei piese de port popular în parte.

Un astfel de eveniment a avut loc recent, la începutul primăverii, în localitatea clujeană Răchițele. Îndrumați de directoarea școlii, prof. Monica Matiș, elevi din clasele I-VI au îmbrăcat valoroasele haine tradiționale și le-au oferit învățătoarelor, profesoarelor și mamelor felicitări și flori din hârtie, realizate de ei. Totodată, împreună cu echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, au vorbit despre obiceiurile și tradițiile populare din localitate, din perioada primăverii.

De asemenea, elevii școlii din Răchițele participă anual la concursuri care au ca temă păstrarea tradițiilor și obiceiurilor. Printre acestea se numără „Noi umblăm să împlinim” și „Junii Satului”.

Totodată, o parte dintre săteni s-au reunit în Grupul „Păstrătorii Tradiţiei Răchiţele”, coordonator prof. Marioara Boc, grup care prezintă cântece și jocuri tradiționale din zonă, și care sunt transmise și generației tinere” au precizat cei de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

sursă foto: Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj
sursă foto: Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EnglishHungarianRomanian