Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Gabor „Lali” Lajos prezintă meșteșugurile romilor: Cazanele de țuică din aramă

Orădean prin naștere, apoi adoptat de Cluj, Gabor „Lali” Lajos prezintă meșteșugurile romilor: Cazanele de țuică din aramă.

„Noi trăim din această meserie din moși, strămoși. Mulți din familia noastră, ca să învețe meserie, au stat lângă meșteri vestiți nemți, sași sau maghiari. Cazanul de aramă eu îl fac, fie dintr-o bucată, sau în dinți, <<coadă de rândunică>>. Dacă e bine lipit și bătut, nu curge. Tehnologia e veche și constă în faptul că totul se face din ciocan. Pun multă dragoste și respect în această meserie, iar formele cazanului arată asta. Dacă te uiți, nu găsești ceva care te-ar deranja la ochi. E o creație desăvârșită, doar că nu vorbește, însă spune multe despre cel care l-a făcut.

Forma semirotundă a cazanului este bine gândită ca vaporii să urce lin, fără să aibă bariere. Desigur, totul se învață din tată în fiu. Mulți spun că e ușor să dai cu ciocanul, dar nu e așa. După prima zi ți se blochează mâna, iar seara simți cum te dor toate. Nu e prețuită munca și oamenii se raportează la aceste cazane ca la niște simple piese, însă te poți folosi de acest cazan de țuică 20-30 de ani. Materia primă este foarte scumpă. Eu totul fac din ciocan și cred că ar trebui protejată, respectată și conservată această meserie. De asemenea, ar trebui realizate numeroase expoziții și ateliere ca oamenii să vadă cum se lucrează. Altfel, peste câțiva ani, copiii doar vor auzi povești că era un nenea care lua o tablă, o bătea și făcea din ea un vas. Eu, de mic copil, vedeam ce face tata și mă minunam. Așa am îndrăgit această meserie. Dacă un sculptor face dintr-o piatră un chip de om, și este apreciat, noi, dintr-o tablă fără forme, o batem cu mâna și scoatem forme.” a explicat Gabor „Lali” Lajos în Albumul „Meșteșugurile romilor”, apărut la editura „Tradiții clujene” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

sursă foto: Tradiții clujene
sursă foto: Tradiții clujene
sursă foto: Tradiții clujene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EnglishHungarianRomanian