Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Beliș a fost sfințită după lucrările de reabilitare și modernizare

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Beliș a fost sfințită după lucrările de reabilitare și modernizare. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările de renovare, modernizare și extindere efectuate în ultimii trei ani la sediul școlii.

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Beliș a intrat, la 1 iulie 2019, într-un amplu proces de reabilitare, modernizare și dotare, în cadrul unui proiect, în valoare de un milion de euro, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

La eveniment au participat oficialități locale, primarul Viorel Matiș, viceprimarul Dan Marc, primarul din Mărișel, Viorel Ghic, primarul din Călățele, Vasile Tripon și directorul Liceului Teoretic „Octavian Goga” Huedin, consilierul independent din Huedin, Horea Dorin Matiș. De remarcat a fost faptul că niciun parlamentar de Cluj nu a participat la eveniment, aceștia venind în Beliș doar în preajma campaniilor electorale. Practic în ultima legislatură, zona de munte a fost abandonată total de parlamentarii clujeni.

„La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța și rolul profesorilor în educarea elevilor, pornind de la cuvintele Înțeleptului Solomon, din Cartea Pildelor, capitolul 22, versetul 6: «Deprinde-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea».

De asemenea, ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în renovarea și modernizarea instituției de învățământ. În semn de prețuire și recunoștință, directorului Școlii Gimnaziale din Beliș, prof. Mihaela Mocean, i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar primarului comunei Beliș, ing. Viorel Matiș, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.

În calitate de gazdă, directorul școlii, prof. Mihaela Mocean, a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți, exprimându-și bucuria pentru acest moment important din viața comunității din Beliș. Totodată, alocuțiuni au mai rostit și inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc, primarul comunei Beliș, ing. Viorel Matiș și alții.

La final, un grup de elevi și etnologul Răzvan Roșu au susținut un moment artistic” au precizat reprezentanții Mitropoliei Clujului.

Concret ce s-a modernizat în Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Beliș?

  • realizarea unor funcțiuni complementare (laboratoare, sală de clasă, vestiare, birou, grup sanitar);
  • realizarea unor amenajări exterioare – alei pietonale, teren de sport cu covor sintetic și nocturnă, amfiteatru în aer liber, platforme și spații verzi;
  • înlocuirea completă a acoperișului;
  • refacerea finisajelor interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei;
  • refacerea în întregime a instalației electrice și a instalației sanitare și extinderea acestora în noile spații;
  • refacerea instalației de canalizare și a branșamentelor uzate;
  • echiparea corpului de clădire cu un lift care să asigure accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii la etajele superioare ale clădirii;
  • construirea unui depozit pentru lemne, respectiv realizarea de împrejmuiri;
  • înlocuirea mobilierului și dotarea sălilor de clasă, laboratoarelor, birourilor și celorlalte spații cu toate materialele didactice moderne;

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Beliș a fost construită la începutul anilor ’70 și a fost dată în folosință în 1974, odată cu strămutarea locuitorilor din Belișul Vechi și Giurcuța de Jos, sate ale căror vetre au fost acoperite de apele lacului de acumulare Beliș-Fântânele. Inițial, școala a avut și două clase de liceu, dar acestea au fost desființate după Revoluția din 1989.

Începând cu data de 1 iulie 2019, școala a intrat într-un amplu proces de reabilitare, modernizare și dotare, în cadrul unui proiect, în valoare de un milion de euro, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, proces demarat prin străduința primarului și a Consiliului Local Beliș.

Proiectul a presupus extinderea corpului de clădire, înlocuirea completă a acoperișului, refacerea finisajelor interioare și exterioare, precum și dotarea clădirii cu un lift care să asigure accesul persoanelor cu dizabilități. Totodată, mobilierul a fost înlocuit și s-a realizat dotarea sălilor de clasă, laboratoarelor, birourilor și celorlalte spații cu toate materialele didactice și utilitățile necesare desfășurării activităților unei școli europene.

surse foto: Horea Dorin Matiș / Mitropolia Clujului – Monica Tripon și Cosmin Crăciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian