Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

La nașterea fiecărui copil din Beiuș se va planta un copac

Consilierii locali USR, Emil Popa și Sorin Briscan, au reușit să treacă prin Consiliul Local Beiuș un proiect excelent: la nașterea fiecărui copil din Beiuș se va planta un copac.

„Proiectul pe care l-am depus la începutul acestui an, referitor la plantarea unui copac pentru fiecare copil născut în Beiuș, a parcurs toate etapele necesare aprobării și a fost votat în cadrul ședinței.

Asta înseamnă că, din toamnă, se vor planta primii copaci în locuri special amenajate pe domeniul public al municipiului Beiuș pentru copiii care s-au născut în acest an sau se vor naște până atunci, urmând ca primăvara viitoare să se continue cu plantările pentru cei născuți din toamnă până primăvara viitoare și apoi anual, tot așa” a anunțat Emil Popa.

Ce prevede respectivul proiect?

Motivele pentru care acest proiect ar fi foarte necesar la Beiuș sunt următoarele:

1. Conform legislației (OUG 114/2007), spațiul verde minim pentru fiecare locuitor din localitățile din România trebuie să fie de minimum 26 m2, iar recomandările Organizației Mondiale a Sănătății menționează un minimum de 50 m2/cap de locuitor pentru a beneficia de un aer curat. Suprafețele de spații verzi din localitățile de pe teritoriul României, inclusiv în Beiuș, sunt mult sub acest nivel, lucru care impune găsirea unor soluții pentru creșterea acestora și asigurarea calității aerului și a vieții prin protejarea mediului.

2. Suprafața Beiușului este de 2.446.000 m2 (24,46 km2), iar spațiile verzi conform datelor existente ocupă doar 73.469 m2, adică aproape 7 m2 aferenți fiecărui locuitor la o populație de 10.667 persoane. În acest context se impune urgent măsuri pentru creșterea acestor spații.

3. Știm foarte bine că Beiușul a devenit extrem de poluat atât datorită traficului tot mai intens cât și pentru că încă se mai folosesc combustibili solizi. Totodată localitatea noastră se află în depresiune motiv pentru care de cele mai multe ori noxele rămân foarte jos, mirosul emanat simțindu-se în aer în cea mai mare parte a zilei. În combaterea acestui efect mai mulți copaci ar fi de un real folos.

4. Plantarea unui copac la nașterea unui copil este și un simbol mai ales că în tradiția românească se spune că ești împlinit dacă ai un copil, plantezi un copac și ai o casă. Copilul va ști că are propriul să arbore alături de care va crește împreună și pe care îl va putea îngriji creând o legătură care îl va face peste timp să revină, să prețuiască și să susțină locul în care s-a născut.

5. Proiectul are și un rol educativ pentru că fiecare copil va învăța să prețuiască natura, copacii, viața. Va învăța cum să-i îngrijească și cât de importanți sunt pentru sănătatea fiecăruia dintre noi.

6. Având în vedere că în Beiuș numărul nou-născuților nu depășește 100 de copii/an, efortul bugetar anual ar fi neînsemnat față de beneficiile pe care le are un astfel de proiect” a explicat în ianuarie, Sorin Briscan.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *