Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Șmecherii care fac off-road în Parcul Natural Apuseni sunt în atenția autorităților

Locuitorii din zona Parcului Natural Apuseni, unul dintre cele mai frumoase parcuri din România, trag un semnal de alarmă asupra distrugerilor provocate ariilor protejate de către turiștii și pasionații de ATV și off-road care se aventurează fără gram de rușine în afara drumurilor publice. 

În perioada pandemiei, numeroși turiști au luat calea Munților Apuseni și au făcut ravagii în zone superbe cu ATV-urile în special: „Ne dorim din Apuseni, Alpii Transilvaniei, dar nouă ne place să distrugem și să murdărim tot ce prindem, pentru o oră de plăcere a unor turiști iresponsabili au de suferit ceilalți turiști care vin atât primăvara cât și în celelalte anotimpuri să se bucure de natura nu să vadă un peisaj desprins de pe lună.

În pandemie a fost raiul nesimțiților care distrug totul cu ATV-urile și mașinile de off-road. Zona Țării Moților a fost efectiv devastată”.

Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN (parc natural de tip peisaj terestru) situată în România, pe teritoriile administrative ale județelor Alba, Cluj și Bihor.

În rezervațiile naturale nu este voie cu mașinile în afara drumurilor. 

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte:

1).nerespectarea prevederilor art. 23 alin. (1) și (2);

2).În rezervațiile naturale nu sunt permise activități de utilizare a resurselor naturale. Prin excepție, sunt permise numai acele intervenții care au drept scopuri protejarea și promovarea obiectivului pentru care au fost constituite și unele activități de valorificare durabilă a anumitor resurse naturale.

În urmă cu mai puțin de doi ani, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş, a declarat pentru Bihoreanul că şi instituţia a primit numeroase sesizări pe această temă şi că imaginile demonstrează că şoferii au încălcat legea: „În orice arie protejată, nu doar în Parcul Natural Apuseni, este interzis accesul cu autovehicule în afara drumurilor publice. Am primit numeroase mesaje şi mail-uri vizavi de acest club, acum analizăm situaţia. Sigur, se poate pune problema de ce nu i-am depistat în timpul excursiei lor, dar din păcate suntem puţini şi nu putem acoperi non-stop toată suprafaţa parcului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian