Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Prefectul Irina Munteanu a onorat Ziua Eroilor la Mănăstirea Muntele Rece, din Măguri Răcătău

Irina Munteanu, prefectul județului Cluj, a salutat drapelul unității astăzi, 2 iunie, cu ocazia sărbătorii Zilei Eroilor, în fața militarilor, a orchestrei Diviziei 4 Infanterie „Gemina”și a publicului prezent, alături de locțiitorul comandamentului, general de brigadă dr. Nicolae Tonu, la Mănăstirea Muntele Rece, din comuna Măguri Răcătău, județul Cluj.

„După participarea la Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părintele Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și un sobor de preoți, doamna prefect a asistat la slujba de Tedeum, oficiată în fața Cimitirului Eroilor, situat în apropierea mănăstirii; apoi, a dat citire mesajului premierului României, Nicolae Ciucă și a depus o coroană de flori.

Locul pentru a celebra Ziua Eroilor a fost ales special de doamna prefect, deoarece este o zi cu dublă semnificație pentru Mănăstirea Muntele Rece, fiind sărbătorit și hramul mănăstirii, de praznicul Înălțării Domnului.

Situată la 50 de km de Cluj-Napoca, sus în munte, la capătul unui drum cu un peisaj de o frumusețe copleșitoare, Mănăstirea Muntele Rece este un loc de suflet pentru clujeni, încărcat de emoție și istorie. În toamna anului 1944, bătălia pentru eliberarea Transilvaniei a avut loc chiar aici pe culmile dintre Someșul Rece și Valea Ierii. Pe hotarele acestor sate, au căzut și s-au jertfit pentru patrie zeci de ostași din Batalionul Vânătorilor de Munte. De la terminarea celui de-al doilea Război Mondial, an de an, rude, apropiați și localnici vin în cimitirul simbolic să se închine și să spună o rugăciune. A fost zidită la vremea respectivă de către localnici o bisericuță în cinstea Eroilor, iar din anul 1995, la inițiativa părintelui paroh Ovidiu Sabău și cu susținerea I.P.S. Bartolomeu, biserica a fost transformată în mănăstire.

Aducem mulțumiri speciale starețului mănăstirii Ieromonah Arsenie Gălățan pentru primirea și cinstea adusă. De asemenea, mulțumesc, elevilor din comuna Măguri Răcătău care au înfrumusețat locul îmbrăcând portul popular!” au precizat oficialii Prefecturii Cluj.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *