Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Silvicultorii finalizează două trasee tematice din Pădurea Bejan: Traseul Stejarilor și Traseul lui Ghinduță

foto: ROMSILVA

Silvicultorii hunedoreni finalizează două trasee tematice din Pădurea Bejan, au anunțat oficialii ROMSILVA.

„Silvicultorii de la Romsilva – Directia Silvica Hunedoara fac ultimele pregătiri pentru a finaliza două trasee tematice din Pădurea Bejan de lângă cartierul Micro 15, aproape de Deva.

Din acest weekend, iubitorii de natură sunt așteptați pe Traseul Stejarilor și pe Traseul lui Ghinduță.

Traseul Stejarilor vă conduce pe urmele speciilor de stejari și a numeroșilor hibrizi, iar Traseul lui Ghinduță se adresează copiilor și așteaptă vizitatorii cu numeroase informații despre pădure și cu multe surprize” au anunțat oficialii ROMSILVA.

Pădurea Bejan este cel mai important centru de hibridare a stejarilor de pe teritoriul României și este unic în Europa. Chiar dacă prezenta hibrizilor a fost semnalată şi studiată de o restrânsă comunitate științifică încă din secolul XIX, rezervația naturală a rămas aproape necunoscută pentru publicul larg.

Pădurea Bejan are o suprafață totală de 103 hectare, din care 70 au fost declarate rezervație naturală. Rezervația este una de tip forestier și are o importanță științifica foarte mare, aici sunt fiind prezenți 8 din cei 9 reprezentanți ai genului Quercus. Genul Quercus însumează aproximativ 400 de specii de arbori si arbuști, iar cel mai faimos este stejarul.

Un alt lucru care face ca Rezervația naturală Pădurea Bejan să fie unică este faptul ca acești 8 reprezentanți indigeni au dat naștere unor hibrizi, apăruți în urma conviețuirii îndelungate. Așadar, aici pot fi observate toate speciile de stejar existente pe teritoriul României, iar printre specii se numără stejarul pufos, stejarul pedunculat, gârnița, gorunul, cerul și altele.

foto: ROMSILVA
foto: ROMSILVA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian