Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(INTERVIU) Radu Tuhuț: Trebuie să ajungem la independență alimentară, prin sprijinirea fermierilor, agricultorilor, crescătorilor de animale!

Radu Tuhuț cunoaște bine realitățile Munților Apuseni, fiind un om de-al locului, cu o experiență bogată în administrația locală, din poziția de primar iar de doi ani din cea de deputat.

Vă invităm astăzi să citiți un interviu cu președintele PSD Alba despre zona Munților Apuseni și marile provocări administrative, sociale și economice din zonă.

Apuseni Info: Sunteți deputat la primul mandat. Aveți un CV administrativ consistent după ce ani de zile ați condus o primărie de comună, Ciuruleasa, din inima Munților Apuseni. Ce v-a determinat să candidați la Camera Deputaților?

Radu Tuhuț: În primul rând doresc să vă mulțumesc pentru că îmi oferiți ocazia acordării acestui interviu deoarece, prin intermediul lui, mă pot adresa oamenilor, în slujba cărora mă aflu.

Am candidat la Camera Deputaților din dorința de a face mai mult pentru comunitățile mici și mijlocii, subdezvoltate sau, să le spunem direct, sărace. Din funcția de primar puteam ajuta o comunitate. Din cea de deputat, cu sprijinul și susținerea colegilor, se poate crea cadrul legislativ necesar care oferă posibilitatea mai multor comunități locale să se dezvolte. Desigur, cadrul legislativ reprezintă reprezintă doar primii pași care trebuie, în mod obligatoriu, urmați de cei ai primarilor gospodari.

Apuseni Info: Sunteți profund atașat de valorile tradiționale, românești. Ați luptat pentru agricultura românească, pentru fermierii români, pentru produsele tradiționale românești dar și pentru tradițiile noastre și în special cele ale Țării Moților. Cum își pot păstra românii identitatea într-o eră digitală, în care granițele sunt tot mai subțire iar globalizarea este un fluviu în care poți înota dar nu contra curentului?

Radu Tuhuț: Fără să ne cunoaștem trecutul nu putem înțelege prezentul și nu ne putem construi viitorul. Copiii noștri trebuie să cunoască tradițiile specifice zonelor în care se află, iar acestea pot fi înțelese mai bine doar dacă sunt păstrate cu sfințenie și reconstituite.

Legat de agricultură, am avut mereu convingerea că România poate deveni o forță în Uniunea Europeană prin exploatarea întregului potențial agricol. Trebuie să ajungem la independență alimentară, iar acest lucru se poate realiza doar prin sprijinirea fermierilor, agricultorilor, crescătorilor de animale.

Revenind la întrebare, digitalizarea este obligatorie, în autorități, instituții publice, școli sau spitale, iar noi trebuie să ținem pasul cu tehnologia. Însă, identitatea noastră, ține de sufletul nostru, de valorile morale pe care le avem, de ceea ce credem, apreciem, iubim. Românii – și mai ales moții – sunt oameni care își vor păstra identitatea deoarece țin foarte mult la principiile, valorile, obiceiurile și trecutul lor.

Apuseni Info: Cum calificația administrația județeană liberală? Practic județul Alba, exceptând recentul mandat al USR, de la primăria Alba Iulia, a fost condus de douăzeci de ani doar de PD, PDL și PNL?

Radu Tuhuț: Așa cum probabil mă știți, nu îmi stă în caracter să ies și să critic, mai ales dacă știu că acest lucru nu duce la nimic bun. Oricine poate să spună absolut orice, dar noi trebuie să fim îndreptați spre rezultate, nu spre gâlceavă.

Să vă răspund la întrebare: administrația județeană liberală a fost cu bune și cu rele și sunt convins că una social-democrată ar fi avut mai multe rezultate. Nu o să înșirui neajunsurile județului, cei care vor citi discuția noastră le cunosc, le simt pe propria piele și nu au nevoie să li amintească.

Pe scurt, Alba are un bazin hidrografic foarte generos, dar sunt localități încă nealimentate și zone cu deficiențe; transportul județean de persoane prin curse regulate nu e pliat pe necesitățile oamenilor, deși există fonduri pe această linie; deficiențele de la depozitul ecologic de la Galda de Jos ne-au afectat pe toți, în ciuda fondurilor europene alocate; nu există o strategie coerentă de atragere a marilor investitori – în acești ani ar fi putut fi creată o rețea de parcuri industriale in mai multe orașe. Si mă opresc aici pentru că, sunt convins, nu asta așteaptă acum oamenii de la mine.

Apuseni Info: În ultimii zece ani, Alba a devenit un nod de autostrăzi în inima României. Poziționarea geografică a județului a ajutat aceste investiții – autostrada Sebeș-Turda, care face legătura cu Cluj-Napoca și Oradea și A1 face legătura cu Arad, Timișoara, Sibiu. Considerați că executivul județean ar trebuie să fie mai orientat spre construirea unor parcuri industriale? Cum poate fructifica mai bine această oportunitate, județul Alba?

Radu Tuhuț: Zâmbesc pentru că, se pare, am anticipat una dintre întrebări. Da, consider că trebuie să există o ”concurență” – dacă o putem numi așa – între județele din zona noastră privind atragerea marilor investitori, puternicilor companii, care pot asigura oamenilor salarii mai bune. Autostrăzile care ”brăzdează” efectiv județul sunt puncte forte care trebuie valorificate din toate punctele de vedere.

Apuseni Info: Zona Munților Apuseni are un potențial turistic uriaș! De la traseele spectaculoase din Țara de Piatră, la cultură, istorie, tradiție locală, pârtii de schi, deci sănătate și sport. Acest potențial nu a fost însă suficient exploatat de autorități. De ce Munții Apuseni au fost abandonați?

Radu Tuhuț: S-au făcut investiții în Munții Apuseni, dar nu suficiente! O strategie integrată de dezvoltare și valorificare a acestei zone trebuie să existe la nivel județean. De aici, înspre București și Bruxelles, trebuie să plece totul. Am mai abordat acest subiect: comunitățile locale nu trebuie lăsate să se descurce singure, ci trebuie sprijinite inclusiv privind accesarea de proiecte nerambursabile.

De asemenea, este necesară o colaborare reală, nu doar pe hârtie,  între toate județele pe teritoriul cărora se află Munții Apuseni.

Apuseni Info: DN75 este „autostrada Țării Moților” în teorie. În practică este în cel mai bun caz un drum de car, peticit, dacă nu, cum spun oamenii locului, un cimitir de mașini. Cum este posibil ca în 30 de ani, o zonă care a dat țării atât de multe resurse naturale, cu procente din redevențe infime, întoarse la nivel local, să nu beneficieze de un singur drum bun, decent, care să nu distrugă mașinile moților de pe Valea Arieșului?

Radu Tuhuț: Ceea ce vă pot spune cu conștiința împăcată este că Guvernele PSD au alocat bani pentru reabilitarea drumurilor naționale și inclusiv locale din Munții Apuseni. A existat un minus, așa cum subliniați, în cazul DN 75. Voi continua demersurile parlamentare începute în acest sens, atât la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere cât și la ministerul de profil, în speranța că acest tronson va beneficia de fondurile necesare pentru investiții

Apuseni Info: Ați militat pentru redeschiderea târgurilor de animale. Cât de importante sunt pentru producătorii locali, mai ales pentru cei din Apuseni?

Radu Tuhuț: Târgurile de animale dau posibilitatea crescătorilor de a face un ban cinstit, iar redeschiderea lor a fost extrem de importantă pe plan financiar, dar și social, întrucât oamenii au așteptat să se reîntâlnească, să povestească. Târgurile de animale se pot organiza acum în zonele neafectate de pesta porcină africană – așa cum e normal – cu respectarea măsurilor de biosecuritate, iar crescătorii de animale din Apuseni își pot valorifica mai bine munca.

Apuseni Info: Sunteți un lider politic atent și la generația tânără. Ce măsuri considerați că trebuie luate de Guvern și de administrația județeană, în zona Munților Apuseni, pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în zonă, exodul spre Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, alte centre universitare și Occident fiind evident?

Radu Tuhuț: De-a lungul timpului, Guvernele PSD au acordat o serie de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni. Pentru ca tinerii din Munții Apuseni să rămână acasă, au nevoie de o calitate a vieții crescută, iar eforturile trebuie concentrate pe crearea de noi locuri de muncă, asigurarea tuturor celor necesare investitorilor (de la introducerea utilităților și până la construcția de hale), scutirea de taxe și impozite având în vedere zonele defavorizate. Sigur, nu este ușor, dar nici imposibil, mai ales dacă investitorii ar avea tot ce le trebuie, gratuit, doar să vină aici. Moții sunt atașați de zona noastră și nu ar pleca dacă nu ar fi nevoiți!

Apuseni Info: În Apuseni s-a tăiat enorm de multă pădure. Cum se poate opri acest flagel care zi de zi distruge aurul verde al Munților Apuseni? Pe de altă parte se și exagerează prin arătarea cu degetul spre toți cei care exploatează lemnul, mulți în forme legale. Cum putem trata echilibrat această speță?

Radu Tuhuț: PSD a luat măsuri importante împotriva tăierilor ilegale de păduri, între care ”Radarul Pădurilor”, noul cod Silvic, noua lege a contravențiilor silvice sau sistemul 112 pentru transportul de lemne. Complementar, în toate zonele țării au fost derulate campanii de împădurire. Veți spune, probabil, că nu este suficient, dar au fost pași importanți pentru a proteja pădurile noastre.

deputatul Radu Tuhuț

Apuseni Info: În județul Alba, PNL și USR sunt practic astăzi la putere. Cum evaluați administrația județeană și municipală în ultimii doi ani? Cum considerați că au fost împărțite resursele direct primăriilor, cât și finanțarea guvernamentală a proiectelor depuse de UAT-urile din Alba?

Radu Tuhuț: La județ, așa cum am spus, se putea mai mult, mai bine. La nivel de Alba Iulia pot spune că nu s-a întâmplat nimic în ultimii 2 ani. Am fost primar și știu cât de greu este începutul, dar la Alba Iulia lipsesc proiectele noi, de anvergura municipiului.

Primarul a promis multe în campanie, dar nu a făcut nimic. A vorbit despre proiecte mărețe, precum construcția unui nou spital, rețea cu linii de tramvai, poduri noi peste râul Mureș, parcări supraetajate, dar nu a fost în stare, timp de 2 luni, să plătească salariile doamnelor îngrijitoare angajate la grădinițe prin Asociația ”Micul Prinț”. 

Legat de ultima întrebare, când finanțarea venită de la guvern nu a fost corectă, pe vremea vechiului guvern, am semnalat public acest lucru si nu voi avea nici o ezitare să fac acest lucru, din nou, dacă va fi cazul. Sper ca toate proiectele mature, necesare, sustenabile, pentru oamenii din Alba, să primească sprijin guvernamental.

Apuseni Info: Care sunt proiectele dumneavoastră politice în perioada următoare?

Radu Tuhuț: Proiectele politice vizează consolidarea organizațiilor locale, întărirea organizației județene, organizarea de activități sociale împreună cu colegii noștri din tot județul. Un partid politic este, înainte de toate, un grup de oameni care trebuie să fie alături de semeni asemenea unor organizații non-guvernamentale care au ca scop sprijinirea semenilor.

Țin să îi felicit, cu această ocazie, pe toți membrii PSD care s-au alăturat campaniilor de ajutorare în cazul inundațiilor din Apuseni, campaniilor de informare cu diferite ocazii tematice, campaniilor de împădurire, ecologizare, campaniilor caritabile, cu diferite ocazii. Contează mult pentru noi să fim aproape de oameni, alături de oameni, împreună cu oamenii care au nevoie.

Apuseni Info: Dacă ar fi să enumerați câteva principii în care credeți cu tărie, care ar fi acelea și de ce?

Radu Tuhuț: Cred în puterea exemplului, în gândirea pozitivă și constructivă, cred că adevărul este ca uleiul în apă, cred că cei care vor munci cu onestitate vor fi, în final, răsplătiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EnglishHungarianRomanian