Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Pollyanna Hangan: PSD, PNL și UDMR dau liber autorităților locale să atribuie contracte de 1 milion de lei pe criterii discreționare firmelor „de casă”

Coaliția de guvernare, PSD, PNL & UDMR a votat un proiect de lege prin care conform inițiatorilor se simplifică total achizițiile publice directe din România.

„Adoptarea acestui proiect duce la deblocarea și accelerarea implementării proiectelor locale prin creșterea pragurilor privind valoarea achiziţiilor directe și reducerea termenelor de evaluare a ofertelor. De asemenea, va contracara efectele creșterii inflației și a schimbului valutar” este explicația unui deputat din coaliția de guvernare.

Pe de altă parte, parlamentarii USR, precum Pollyanna Hangan, consideră că PSD, PNL și UDMR dau liber autorităților locale să atribuie contracte de 1 milion de lei pe criterii discreționare firmelor „de casă”.

„Am votat împotriva proiectului de lege care dă liber contractelor cu firme de casă ale primarilor și șefilor consiliilor județene! Este o nouă cale de căpușare a banilor publici, iar USR este singurul partid care se opune acestui flagel – și singurul care a votat împotriva proiectului de lege care, prin modificarea legislației privind achizițiile publice, a crescut plafonul pentru achiziții publice prin atribuire directă.

Parlamentari ai coaliției PSD – PNL – UDMR și-au dat mâna pentru a depune și susține acest proiect de lege, despre care nu mai departe de luna aprilie inclusiv șeful PSD, Marcel Ciolacu, spunea că nu va avea susținerea partidului său la vot. Însă din aprilie până acum domnul Ciolacu s-a răzgândit, dovadă stând faptul că parlamentarii PSD au votat proiectul și acesta a trecut. Care sunt efectele sale?

• Creșterea plafonului pentru achiziții directe pentru produse sau servicii la 270.120 lei fără TVA, respectiv pentru lucrări, la 900.400 lei fără TVA

• Libertate pentru primari și șefi de consilii județene să aleagă firme pentru lucrări după bunul plac și propriul interes.

Miza acestor modificări?

65 de miliarde de lei pe care Guvernul intenționează să le aloce programului „Anghel Saligny”, acest PNDL 3, unde controlul cheltuirii banului public este mult mai lejer decât în cazul banilor europeni.

În prezent, din cele 7.500 de proiecte depuse și eligibile în acest program, doar 83 pot fi atribuite prin încredințare directă (valoarea lor fiind de 25 de milioane de lei). Odată cu creșterea pragului de atribuire directă, mult mai multe din proiectele deja depuse devin eligibile pentru încredințare directă. Iar suma aflată în pixul și la dispoziția primarilor sau șefilor de consilii județene ar fi de câteva ori mai mare.

Este de notorietate faptul că, și până acum, unii edili „spărgeau” proiectele mari în proiecte mai mici, ca să poată lucra cu achiziții prin încredințare directă și, astfel, să dea lucrările firmelor agreate de ei. Această „muncă în plus” pentru primari tocmai a fost rezolvată de coaliția PSD – PNL – UDMR, care a găsit modalitatea să îi scutească pe edili de stresul divizării proiectelor sau de cel al controalelor pe achizițiile publice: a crescut plafonul pentru o procedură care oricum este mai puțin transparentă decât cea a licitației. Astfel, uriașe sume de bani se vor scurge liniștit către buzunare de partid. Să fie bine pentru toată lumea, mai puțin pentru cetățean” a precizat Hangan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EnglishHungarianRomanian