Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Adina Faur: De câți profesori este nevoie pentru a se corecta impecabil o lucrare la română, nivel liceal?

De cati profesori e nevoie…?????

De câți profesori este nevoie pentru a se corecta impecabil o lucrare la română, nivel liceal?

Cât de ușor ne jucăm cu sufletele elevilor….!!!

Cât de ușor ne jucăm cu niște cunoștințe acumulate, temeinic, în decursul unui ciclu școlar…!!

Cât de ușor ne jucăm cu viitorul lor, în condițiile nedrepte în care media de bac are o pondere semnificativă pentru admiterea în mai multe facultăți, când fiecare sutime contează în departajare…!!!

Câtă subiectivitate implică un barem unic de corectare??? Câtă lejeritate în a pune o nota, în roșu, pe o coală de hârtie ce, totuși, oglindește un elev?

Aud mereu discursuri negative “de prințip și morală” la adresa generației de azi, generație, în fond, mult mai logică, mai dezinvoltă decât ar fi putut fi generațiile noastre vreodată. Da, poate e drept, și puțin mai superficială!!!

Dar nu am auzit niciodată vreo remarcă la adresa discrepanțelor uluitoare dintre notele la examen și notele dobândite în urma contestațiilor!!!!!!!!!! Care sunt reale?? Normale sunt diferențe de până în 50 de sutimi. Dar diferențe mai mari de 1 punct???? Imposibil, la 2 corectori atenți și bine pregătiți!!!Oare, la a treia corectură cât ar mai fi crescut???? Și ce garanție au ceilalți elevi ce nu au avut curajul unei contestații, ce garanție au că nota inițială e cea corectă????

Urmăriți privirile triste, resemnate oarecum, ale copiilor voștri… Atât de nedumeriți sunt încă în inocența lor! O intrebare firească se naște, rostită sau nu, în ochii lor acuzatori, comparând 2 note atat de diferite ce califică ACEEASI lucrare. Cum sa justifici aceste discrepanțe unui tânăr care deja are un sistem de gândire logic, la 18 ani? Ce încredere va mai avea el într-un cadru didactic???

Întrebări fără răspuns…..dar, din păcate, cu o continuitate în timp, a acestor “mici” scăpări… PROFESIONALE! Ce afectează un…viitor om. Ce afectează, ca imagine, un sistem de învățământ, ce știrbește, prin asociere, nedrept, desigur, munca grea a atâtor profesori corecți și exigenți, de la clasă.

Un sistem de învățământ ce și-a pierdut rigurozitatea și profunzimea…Un sistem de învățământ ce plasează tânărul într-o zonă clară, a lipsei de siguranță față de validitatea cunoștințelor acumulate!! Un sistem de învățământ în derivă ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian