Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Tulnicul și tradiția i-a readus pe moți și mocani în Mărișel, la Sărbătoarea de la Crucea Iancului

Duminică, 10 iulie, tulnicul și tradiția i-a readus pe moți și mocani în Mărișel, la Sărbătoarea de la Crucea Iancului, tradiționala sărbătoare dedicată Crăișorului Munților, Avram Iancu.

În prezența a sute de oameni, moți, mocani sau veniți din Cluj și Alba, s-a adus un omagiu pios eroului din Apuseni. A avut loc o slujbă de pomenire la mormântul lui Avram Iancu urmată de o depunere de coroane.

Oficialitățile nu au lipsit de la eveniment, însă, din păcate, spre rușinerea parlamentarilor de Cluj, în 2022 toți au spus pas sărbătorii tradiționale, participarea din anii trecuți a foștilor deputați Corneliu Olar, Cornel Itu și Horia Nasra fiind doar o amintire.

Au fost prezenți și îi felicităm pentru asta: Primarul din Mărișel, Viorel Ghic și vicele Nicoale Ghic, gazdele evenimentului de altfel, apoi, consilierii județeni Alexandru Cordoș (fost senator) și președinte al PSD Cluj, Marinela Marc, Cristian Ciuta, Andro Marinel, fostul subprefect al Clujului, Alin Danci, primarul din Huedin – Mircea Moroșan, Gilău – Gelu Topan, Beliș – Viorel Matiș, Rîșca – Alin Abrudan, Călățele – Vasile Tripon, Măguri Răcătău – Alexandru Livescu și alții.

„Sărbătoarea tradițională Avram Iancu de la Mărișel Fântânele reprezintă, an de an, prilejul de a ne aminti de rădăcinile noastre și de a conserva vie memoria eroilor neamului. Cinste eternă eroilor!” a declarat Cordoș, singurul lider de partid politic din Cluj, prezent la eveniment.

Și consilierul județean, liberalul Cristian Ciuta a apreciat importanța evenimentului: „An de an, încă din 1850, moții și urmașii Pelaghieii Roșu se adună la Fântânele în Mărișel și aduc un omagiu Crăișorului Munților, Avram Iancu si luptătorilor din timpul Revoluției din 1848. Celor care au luptat și și-au dat viata pentru valorile poporului român. Datorită jertfei lor, sacrificiului lor, noi azi avem o țară, un grai și o limbă așa cum și-au dorit ei”.

Spectacolul pregătit de organizatori a fost susținut de cunoscute ansambluri folclorice, precum „Nepoții Iancului”, Grupul Tradițional „Mărișana” sau elevii școlii „Pelaghia Roșu” din Mărișel. În acompaniamentul orchestrei „Cununa Transilvană”, pe scenă au mai urcat Dana Purcel, Mariana și Adriana Anghel, Adrian Neamțu, Ciprian și Mihaela Istrate, Răzvan Roșu, Adriana Irimieș, Mariana Morcan, Alexandru Pop, Florian Roșan, Grigore Sâmboan și Mihai Mariș.

De departe, cea mai plăcută surpriză de la sărbătoare a fost interpretarea curată a „Perlei din Apuseni”, Dana Purcel, tânără de-a locului și o interpretă de muzică populară de excepție.

Apuseni Info îi felicită pe primarul Viorel Ghic și pe vicele Nicolae Ghic pentru organizare. Cresc de la an la an și pun suflet în ce fac. Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian