Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Vijelii și averse torențiale în Munții Metaliferi și Munții Trascău

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică ce se va caracteriza „prin perioade cu averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii puternice, viteze la rafală de peste 80…90 de km pe oră și cantități de apă care pot depăși 25 de litri pe metru pătrat”.

„De la ora 3:00 până mâine seară la ora 22:00 vizează nordul Olteniei, Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi caracterizate prin perioade cu averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii puternice, viteze la rafală de peste 80…90 de km pe oră și cantități de apă care pot depăși 25 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse 40…60 de litri pe metru pătrat. 

Zilele de joi și vineri, interval în care valul de căldură se va menține în partea de vest, nord-vest, local în centru și sudul țării, acolo unde valorile de temperaturi maxime se vor situa între 32 până la 37 de grade”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis și o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până vineri, la ora 02:00.

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian