Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Olăritul din satul Târnăvița, comuna Hălmăgel, o tradiție de sute de ani, din Țara Zarandului

Târnăvița este un sat situat în comuna Hălmăgel, Țara Zarandului, județul Arad. Aflat în depresiunea Hălmagiu, la poalele Munților Bihor, într-o zonă de munte, de un pitoresc deosebit, acoperit de păduri, satul Târnăvița este renumit pentru un vechi meșteșug, și anume olăritul.

Dacă odinioară în judeţul Arad existau numeroase sate specializate în olărit, precum Hălmăgel, Târnaviţa, Hălmagiu, Bîrsa, Ineu, Lipova şi Birchiş, azi mai funcţionează doar centrul de olari din satul Târnaviţa.

Tradiția olăritului la Târnăvița este veche, la fel de veche ca și așezarea, bazându-se pe resursele naturale specifice acestei zone a județului Arad.

În prima jumătate a secolului al XX-lea satul a avut nu mai puțin de 60 de olari, apoi, prin anii `60, în acest sat mic cu 81 de numere de casă, 80% din populaţie se ocupa cu olăritul. Fiind principala ocupaţie în sat, femeile luau şi ele parte activă la această activitate. Cu vremea numărul celor care făceau oale s-a redus, azi continuând să activeze doar câteva familii. Vasele produse sunt cele tradiţionale: blide, oale cu o toartă de diferite mărimi, ulcioare.

Ceramica de la Târnaviţa este o ceramică smălţuită, ornamentică fiind realizată din linii, spirale şi stropi galbeni şi verzi pe fond brun.

sursă foto: glsa.ro
sursă foto: glsa.ro
sursă video: museum arad

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *