Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Poiana, un sat din Țara Zaradului, care păstrează atmosfera de odinioară

Poiana este un sat din comuna Vârfurile, județul Arad, Țara Zaradului, care păstrează atmosfera de odinioară. Prima atestare documentară a satului Poiana apare la 1510.

„De libertatea de a se exprima și a scrie în limba română a profitat din plin profesorul Traian Mager, om al locului (născut la Bodești, nu de parte de comuna Vârfurile). Deşi era profesor de limba română la Şcoala Normală din Arad, el are preocupări şi de istorie, de geografie, toponimie, economie, turism etc. Este un adept al ideilor şcolii monografice răspândite în întreaga ţară prin Institutul Social Român condus de Dimitrie Gusti. De altfel Traian Mager era şi membru al Despărțământului Arad al Institutului Social Banat-Crișana, în cadrul căruia lucra la o monografie complexă a zonei Hălmagiului (aici intrau şi localitățile Vârfurile, Avram Iancu, Poiana, Vidra, Groşi, Lazuri, Mermeşti şi Măgulicea). Cel de-al doilea Război Mondial şi-a pus amprenta şi pe aceste lo calităţi. Numai din satele Avram Iancu şi Poiana au căzut pe front 62 de oameni. Monumentul ridicat în memoria lor de Asociația Veteranilor de Război se află în faţa bisericii din Avram Iancu. Satele Avram Iancu, Groşi, Lazuri, Măgulicea, Mermeşti, Poiana, Vârfurile şi Vidra au rămas necolectivizate, ceea ce le-a permis localnicilor o mai mare libertate economico-financiară faţă de comunele şi satele cooperativizate.

Satele Avram Iancu și Poiana se leagă de satul reședință comunală prin drumul comunal DC 41 Vârfurile (ieşire din DN 79A)-Avram Iancu-Poiana.

Evoluția demografică a satului Poiana are urmărtorul parcurs: în 1720 erau 48 de locuitori; în 1834 erau 115 locuitori; în 1869 erau 335 de locuitori; în 1880 erau 315 locuitori; în 1900 erau 410 locuitori; în 1910 erau 457 locuitori; în 1920 erau 448 locuitori; în 1930 erau 455 locuitori; în 1941 erau 477 locuitori; în 1956 erau 394 locuiori; în 1966 erau 354 locuitori; în 1977 erau 329 de locuitori; în 1992 erau 249 de locuitori; în 2002 erau 213 locuitori; iar în 2011 erau 168 de locuitori.

  • Biserica ortodoxă din satul Poiana, cu hramul Naşterea Maicii Domnului, este filie a parohiei Avram Iancu, clădirea în sine fiind declarată monument istoric. În privinţa anului în care a fost construită există divergente: pe lista monumentelor istorice figurează ca fiind construită în anul 1751, însă preotul dr. Pavel Vesa, în impunătoarea sa lucrare Episcopia Aradului. Istorie. Cultură. Mentalități (1706-1918)”, notează ca an al construirii 1767.
  • Şcoala din Vârfurile are în subordine şcolile cu clasele I-IV Avram Iancu, Lazuri, Măgulicea, Mermeşti şi Poiana şi grădiniţele cu program normal Avram Iancu şi Lazuri.
  • Satele Vidra, Poiana, Avram lancu şi Groşi sunt sate risipite, cu case răsfirate pe suprafețe întinse, care formează crânguri – grupuri de gospodării care poartă numele proprietarilor acelor suprafețe de teren. Aceste crânguri sunt legate între ele prin cărări, iar vatra satului este slab definită.

Pământul din zona localităților Vârfurile, Avram Iancu, Groşi, Lazuri, Măgulicea, Mermeşti, Poiana şi Vidra este slab pentru practicar ea agriculturii, de aceea ocupaţia principală în regiune a fost şi a rămas creşterea animalelor, urmată de agricultură şi pomărit. O altă ocupație era lucrul la pădure şi valorificarea materialului lemnos. Bogata reţea hidrografică a făcut să se construiască foarte multe mon de apă, morăritul fiind o ocupație profitabilă. Şi darurile oferite de natură erau şi sunt şi în prezent folosite de localnici; fructele de pădure (fragi, zmeură, mure, mere şi pere pădurete). bureti, diferite plante medicinale etc. În trecut se practica masiv şi vânătoarea; în prezent această activitate este controlată strict de ocoalele silvice” descriu satul Poiana, cei de la Centrul de Turism Arad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian