Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

La mulți ani, maestre! Pera Bulz, mândria Țării Zarandului, Tezaur Uman Viu UNESCO

Executivul județean din Hunedoara ne amintește astăzi că-l sărbătorim pe maestrul Pera Bulz, mândria Țării Zarandului, Tezaur Uman Viu UNESCO.

„Născut pe 2 august 1946 la Vața de Jos, Pera Bulz și-a început și-a început activitatea artistică ca taragotist în cadrul tarafului de suflători din Vaţa de Jos condus de inimosul dascăl Aurel Colf. Sub bagheta acestui dirijor i-a încântat pe iubitorii de folclor cu piese muzicale devenite celebre în arealul zărăndean: Ponoreanca de la Căzăneşti, Urzicuţa din Tătărăşti, Ardeleanca din Birtin.

În 1981 a devenit conducătorul tarafului din Vaţa de Jos, ducându-l spre notorietate artistică, mai ales în aria interpretativă. A cules folclor muzical din Ţara Zarandului şi din alte zone etnofolclorice ale judeţului care au devenit piese de rezistenţă în repertoriul formaţiei, în special ţarine, ardelene şi doine.

A colaborat fructuos cu Drăgan Muntean, realizând casete audio: De la Vaţa-n Pădureni, conţinând melodii din Zarand şi Poieniţa Voinii.

Începând cu anul 2004, Pera Bulz îşi diversifică activitatea muzicală artistică prin reîmprospătarea repertoriului lui cu noi cântece autentice culese personal de la bătrânii din satele zărăndene: ţarini, doine şi hora satului, şezători şi nunţi.

În 2013, Pera Bulz a fost declarat Tezaur Uman Viu UNESCO. În 2016 a fost decorat de Președintele României cu Medalia „Meritul Cultural”, clasa a III-a și, tot din acel an este Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara” arată executivul Hunedoarei.

sursă: Ansamblul Folcloric Profesionist – Drăgan Muntean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian