Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

„Treptele Romane”, una dintre puținele galerii miniere rămase din Antichitate, în Apuseni

Apuseni Info vă prezintă astăzi „Treptele Romane”, una dintre puținele galerii miniere rămase din Antichitate, în Apuseni. Textul este conceput de specialiștii de la Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara.

„Imediat după cucerire, romanii au început organizarea exploatării minelor de aur din Dacia. Ținutul bogat în aur al Munțiilor Apuseni a fost trecut în patrimoniul împăratului și a fost creat un corp administrativ special, cu sediul la Ampelum (astăzi Zlatna), aproape de Alburnus Maior (Roșia Montană), care era cea mai importantă regiune auriferă din Dacia.

Procedeele și tehnica de extragere a aurului au fost descrise de autorii antici și sunt similare cu cele cunoscute în tot Imperiul Roman. Cea mai simplă metodă era culegerea aurului din nisipul râurilor, dar aurul era extras și din minereu, metodă pentru care se săpau galerii și puțuri.

Pe teritoriul actual al județului Hunedoara, se cunoaște existența unui centru de extracție din minele de la Ruda-Brad, care aparținea de administrația de la Ampelum. Aici au fost identificate puncte de extracție pe dealurile din jurul localităților Barza și Ruda-Brad. O serie de galerii au fost folosite în perioada stăpânirii romane, majoritatea având dimensiuni reduse.

Romanii au adus și colonizat în regiunea auriferă iliri, aceștia fiind specializați în minerit. Prezența acestora s-a remarcat prin descoperirea în regiunea orașului Brad a mai multor obiecte utilizate în viața de zi cu zi, precum vase ceramice, monede, dar și lămpi și unelte folosite în cadrul activității din mine. O descoperire importantă în acest sens o reprezintă necropola de iliri de pe una din terasele dealului Muncelului, într-un loc numit Petronești, situat la 1 km de satul Ruda, jud. Hunedoara. Cercetările desfășurate între 1977 și 1980 au avut ca rezultat descoperirea a 126 de morminte aparținând populației de iliri care activau în minele din zonă. Ritul înmormântărilor era cel al incinerației, specific acestei populații, iar inventarul funerar s-a remarcat ca fiind unul similar cu cel din necropolele de la Alburnus Maior, constând în diverse tipologii de vase ceramice provinciale, opaițe, ulcioare etc.. Cronologia necropolei stabilită prin inventar, o datează între sec. II și începutul sec. III p. Chr..

„Treptele Romane” reprezintă punctul de intrare într-una din fostele galerii romane din satul Ruda, una dintre puținele galerii miniere rămase din timpul Antichității care se pot vedea în România. O plimbare până la acest mic edificiu presupune traversarea drumului de pe valea Ruda-Brad, flancat de păduri de mesteacăn, un traseu ce îmbină istoria cu natura într-un mod fermecător” descriu obiectivul turistic cei de la Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian