Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Credință și tradiție în Țara Zarandului: Biserica de lemn din Ociu, Vața de Jos

Credință și tradiție în Țara Zarandului: Biserica de lemn din Ociu, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

„Biserica a luat locul, pe dealul de deasupra Crișului, lăcașului anterior. A fost model în ceea ce privește forma de plan, pentru noua ctitorie, dreptunghiulară, cu absida nedecroșată în prelungirea navei, formă căreia i-a dat dimensiunile cerute de sporul demografic al veacului. În 1821, pereții lăcașului au fost zugrăviți.

Biserica face parte din Parohia Ociu, cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil“. Icoanele împărătești prezintă asemănări cu multe altele din zonă, prin chenarele în stuc pe motiv floral (Sf. Nicolae, în întregime, ține cârja cu cap de dragon). Două icoane împărătești s-au păstrat în pronaos.

Lăcașul de cult din Ociu face parte din ruta ”Biserici de lemn din Țara Aurului”, rută Cultural Turistică recunoscută de Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului” arată cei de la cei de la Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *