Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

În 1 – 4 septembrie, în Munții Apuseni, va avea loc a IX-a ediție a Roșia Montană Marathon

În 1 – 4 septembrie, în Munții Apuseni, va avea loc a IX-a ediție a Roșia Montană Marathon.

„Roșia Montană Marathon este cel mai mare eveniment sportiv, ecologic și socio-cultural activist din România, început în 2013 din dorința unei comunități de a-și apăra moștenirea culturală și naturală. Totul a pornit de la lupta împotriva exploatării celei mai mari mine de aur la suprafață din Europa și s-a dezvoltat în una dintre cele mai importante mișcări sociale și de mediu din Estul Europei.

De atunci și până în prezent, Roșia Montană Marathon a avut loc de fiecare dată la Roșia Montană, perioadă în care a atras zeci de mii de participanți – tineri, studenți, lideri de opinie, activiști, artiști, părinți, copii, iubitori de munte și de natură – într-o varietate de activități ce au inclus concerte de muzică, piese de teatru, tururi ghidate ale Roșiei Montane, prezentări de carte, proiecții de film, standuri de prezentare și proiecte demonstrative organizate de numeroase ONG-uri de mediu din România și din străinătate, târguri de produse tradiționale și ecologice etc”, au transmis reprezentanții organizatorului, Asociația Pachamama România.

ASPECTUL SPORTIV:

Iubitorilor de alergare montană le oferim trei probe – MaratonSemimaratonCrosul de 11 km și Cursa Copiilor. Fiecare dintre ei se va putea bucura pe traseu de unele dintre cele mai frumoase peisaje din Munții Apuseni – Piatra Corbului, Masivul Cârnic, Tăul Mare, Valea Cornei, Detunata Golașă, etc.

Cursa copiilor e una dintre cele mai așteptate alergări din cadrul maratonului de la Roșia Montană deoarece copiii localnicilor alături de copiii participanților își probează forțele pe cărările verzi ale satului istoric. Centrul local Cercetașii din Roșia Montană pregătește această cursă astfel încât copiii să aibă parte și de un traseu frumos, dar și de siguranță. Anul acesta copiii vor fi împărțiți în 5 categorii de vârstă, cu 3 trasee diferite ca lungime și cu 4 premieri, în total urmând a fi acordate 24 de premii.

ASPECTUL ECOLOGIC

Prin acest eveniment dorim să promovăm și proiectul Drepturilor Naturii în România, prin care Natura să fie recunoscută ca o ființă vie cu drepturi juridice. Am ales Roșia Montană ca loc de desfășurare al maratonului deoarece o considerăm locul de renaștere a conștiinței ecologice din România. Prin alergare și prin turul monumentelor naturale de aici, oamenii pur și simplu se regăsesc, înțeleg faptul că doar atunci când suntem interconectati cu natura ne simțim cu adevărat împliniți.

ASPECTUL SOCIAL

Maratonul este și o punte de legătură între proiectele locale și cei care vin aici.

“Cercetașii Roșia Montană”, “Made in Roșia Montană” și “Adoptă o casă” sunt trei proiecte sociale extrem de interesante în care participanții se pot implica sau pe care le pot susține.

Cauza socială Roșia Montană Marathon a ultimelor 4 ediții (2018, 2019, 2020, 2021) a fost dedicată elevilor Școlii Gimnaziale ”Simion Balint” din Roșia Montană.

Suma donată din partea Asociației Pachamama România a constat în banii obținuți din redirecționarea a 10% din taxa de participare a alergătorilor la Roșia Montană Marathon. La aceasta s-au adăugat sume din donațiile primite la maraton din partea celor prezenți, precum și din bugetul asociației.

În urma donațiilor, cu ajutorul comunei Roșia Montană, localnicii și copiii au beneficiat de următoarele facilități:

·Construirea parcului de joacă pentru copiii din Roșia Montană

  2018– 2019 ► 12.000 RON

·Modernizarea Școlii Gimnaziale ”Simion Balint” din Roșia Montană

  2020 ► 4000 RON

·Amenajarea unei săli de lectură și dotarea acesteia cu fond de carte nouă, în cadrul

  Școlii Gimnaziale ”Simion Balint” din Roșia Montană

  2021 ► 2700 RON

·Donație pentru inundațiile din Roșia Montană

  2021 ► Iulie – August.

ASPECTUL CULTURAL

Florin Ștefan revine la Roșia Montană Marathon cu o melodie dedicată Roșiei Montane

Concert de folk marca Roșia Montană Marathon cu Florin Ștefan, un recital care va deschide portaluri muzicale străvechi ale dacilor liberi, locurile în care se mai păstrează datini din străbuni.

Sunteți așteptați la un eveniment maraton alături de artiștii invitați: Ancestral Project –  Florin Ștefan, Gabriel Baruța, Meda și Corul de copii de la Mănăstirea Piatra Fântânele din Pasul Tihuța.

În anii precedenți, ne-au fost alături invitații: Magda Pușkaș, trupa Blue Velvet, Johnny King, Rareș Andrei Păuna și Bianca Lupșă.

Participanții vor fi invitați la un tur al Monumentelor Naturale din Roșia Montană alături de Călin Caproș, vicepreședinte al Asociației Alburnus Maior, care vă va povesti pe parcursul drumeției lucruri fascinante despre trecutul Roșiei Montane.

În cei 10 ani de Roșia Montană Marathon, peste 300 de muzicieni, 30 de autori, 20 de trupe de teatru, 60 de producători de filme, 1000 de voluntari, 40000 de participanți și un deceniu de muncă voluntară au demonstrat că implicarea civică are puterea să țină munții în loc.

În acest an, între 1-4 Septembrie, curți, părculețe, clădiri, ferme, străzi și piețe ale Roșiei Montane vor alcătui o mare scenă unde vor fi găzduite activitățile evenimentului. Participanții se vor putea caza în gospodăriile localnicilor – pagina web a evenimentului va cuprinde o bază de date completă a posibilităților de cazare – sau își vor putea instala corturile în zone special marcate în acest sens.

În perioada 1-4 Septembrie 2022 ne întâlnim cu istoria, tradițiile și Natura Roșiei Montane într-un marathon legendar!

Pentru înscrieri, intrați aici:

www.rosiamontanamarathon.ro/inscrieri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian