Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Printre brazii veșnici din Apuseni și pe urmele urșilor, traseul de legendă, Stâna de Vale – Vârful Buteasa

Vârful Buteasa (1792 m), situat în apropiere de Stâna de Vale este rezervație naturală, tip botanic. Rezervația are o suprafață de 2 ha, pe care se dezvoltă o vegetație subalpină. De lângă baliză se deschide o largă panoramă asupra întregului masiv al Vlădesei.

Traseu: Stâna de Vale – Izvorul Minunilor – Aria Vulturilor – Poiana Munceilor- Canton Ciripa – Cantonul Gruieşu – Poianana Stânişoara – Vârful Buteasa.

  • Durata: 4 1/2 h
  • Lungime: 12 km
  • Diferență de nivel: +800 m / -300 m
  • Observații: Drum practicabil tot anul, iarna pe schiuri

„Traseul pornește de la Stâna de Vale împreună cu banda galbenă, banda albastră și crucea albastră. Trecem de fântâna Izvorul Minunilor și continuăm pe o potecă largă pe versantul drept al văii.

La 1 km de Izv. Minunilor părăsim drumul lat, urcând din greu spre N-NE. Ajungem pe un platou, apoi pe creastă cu poieni frumoase. Suntem în Aria Vulturilor, de unde vom coborî până la firul pârâului Aria. De aici începem urcușul până în Poiana Munceilor. Aici ne părăsește (BANDĂ ALBASTRĂ) Stâna de Vale-Lacul Leșu. Tot aici intersectăm traseul (PUNCT GALBEN) Circuitul Stâna de Vale. De aici coborâm lin puțin spre dreapta și după 1.3 km de-a coasta spre stânga până la Cantonul silvic Ciripa. Cu 100 m înainte de canton ne părăsește (CRUCE ALBASTEĂ) Stâna de Vale-Casc. Moara Dracului

De la canton trecem pe malul drept al văii Drăganului și ne angajăm într-un urcuș până într-o poieniță, unde se desface la stânga o derivație spre Cascada Moara Dracului marcată cu punct galben. Noi continuăm urcușul pe un picior de munte până la golul alpin, de unde se văd (dreapta) rămășițele cantonului Gruieșu. De aici cotim puțin spre stânga, trecem prin poiana Stânișoara și ajungem la golul alpin dintre vf. Stânișoara și vf. Buteasa (stânga).

Aici noi cotim spre stânga, părăsind (BANDĂ GALBENĂ) Stâna de Vale – Cabana VărășoaiaDe aici mai avem 1.7 km pe culme până în vârful Buteasa (1792m), de unde avem o largă priveliște asupra întregului masiv al Vlădesei” descriu traseul cei de la welcometoromania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian