Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Marea voce a moților, Veta Biriş, împlineşte 73 de ani: Sus, sus, sus, române, sus, acolo şi Iancu-i dus, la Vidra de Sus

Marea voce a muzicii populare românești, Veta Biriș, împlinește în data de 11 august 2022, frumoasa vârstă de 73 de ani. Uriașa voce s-a născut la 11 august 1949, la Veseuș (Jidvei) în județul Alba, într-o familie numeroasă, având șapte frați. În 1966 s-a mutat în Căpâlna de Jos.

Veta Biriș debutează în 1967 în cadrul concursului „Dialoguri la distanță” și primește nota 10, ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mureș, desfășurat în Palatul Culturii din Târgu Mureș.

Cântecul cu care a participat la acest concurs se numește Bădiță de pe Tîrnavă. Primele înregistrări audio le realizează în același oraș, la Radio Târgu Mureș.

Consacrarea artistei are loc după participarea la concursul Floarea din grădină.

Repertoriul Vetei Biriș cuprinde o paletă largă de folclor, de la dramatismul și sobrietatea cântecelor populare de jale, cătănie sau înstrăinare până la vioiciunea și dinamismul de pe Valea Târnavelor, multe dintre cântece fiind culese chiar de interpretă din satul unde locuiește și din satele din jur.

Discografie:

  • Așa-i românul (1995)
  • La aniversare (1999)
  • Oi cânta cu drag în lume (2001)
  • E vremea colindelor (împreună cu Ionuț Fulea)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian