Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Platforme de deșeuri vor fi construite în Bihor, inclusiv în Ștei, Vașcău, Aușeu, Drăgănești și Lăzăreni!

În ședința ordinară de astăzi, 18 august, Consiliul Județean Bihor a aprobat asocierea cu 15 primării din județ pentru realizarea a 16 platforme de colectare a deșeurilor prin aport voluntar.

Cele 15 unități administrativ-teritoriale sunt comunele Lăzăreni, Aușeu, Chișlaz, Sălard, Borș, Nojorid, Copăcel, Buntești, Balc, Paleu, Cociuba Mare, Drăgănești, orașele Vașcău și Ștei și Municipiul Oradea. În Oradea vor fi construite două platforme de deșeuri.

Locațiile unde vor fi construite aceste platforme au fost stabilite în urma discuțiilor cu primarii din județ, astfel încât fiecare bihorean să aibă posibilitatea de a depozita aceste categorii de deșeuri la o distanță rezonabilă față de domiciliu. Valoarea totală a celor 32 de platforme este de aproximativ 11 milioane de euro. Ne propunem să accesăm fonduri europene în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și să le finalizăm pe toate până la sfârșitul anului 2023”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Noile centre de colectare a deșeurilor se adaugă celor 16 care sunt deja în lucru, patru dintre acestea fiind în curs de finalizare, iar celelalte în faza de studiu de fezabilitate și proiect tehnic. Urmează lansarea licitației pentru execuția lucrărilor.

Prima etapă prevede construirea platformelor în Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd (acestea sunt în curs de finalizare), Valea lui Mihai și Săcueni, precum și în comunele Sântandrei, Tinca, Ceica, Oșorhei, Tileagd, Vadu Crișului, Bratca, Popești, Sânmartin și Sânnicolau Român.

În fiecare centru vor fi amplasate containere pentru colectarea separată a următoarelor tipuri de deșeuri: materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice/electrocasnice/electronice, materiale plastice, hârtie/carton, lemn/mobilier, vegetale, resturi din construcții și deșeuri care au un conținut periculos.

Consiliul Județean Bihor finanțează construirea și dotarea platformelor. Primăriile vor asigura condițiile necesare exploatării acestor centre de colectare separată a deșeurilor și vor crea regulamentul prin care acestea vor putea deservi și alte unități administrativ-teritoriale. Fiecare cetățean va putea depozita, cu titlu gratuit, în primii 3 ani de funcționare a platformelor.

Modalitatea de organizare și funcționare a centrului, tipul și cantitățile de deșeuri care pot fi preluate de la un cetățean, orarul de funcționare, localitățile învecinate deservite și condițiile în care sunt deservite, urmează a fi stabilite printr-un regulament de funcționare a centrului de colectare separată a deșeurilor, adoptat de către fiecare consiliu local, cu avizul prealabil al Consiliului Județean Bihor.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *