Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Iezerul Ighiel, din Apuseni, cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din România

Iezerul Ighiel constituie cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din România, iar pădurea din jur are o biodiversitate ridicată, alcătuind împreună un ansamblu peisagistic foarte pitoresc.

Lacul s-a format în calcare jurasice masive dispuse peste un fundament de roci eruptive bazice (diabaze şi diabaz – porfirite). Lacul are o adâncime maximă de peste 9 m, adâncimea medie este de 4,3 m, lungimea maximă atinge 440 m, iar lăţimea maximă este de 140 m. Între linia oglinzii apei şi fundul cuvetei se acumulează un volum de aprox. 225.000 m3 de apă.

Vegetaţia iniţială a fost constituită din păduri de fag , în care apărea diseminat carpenul şi bradul. În ultimi 80 de ani s-au plantat pin şi molid în câteva mici areale la nord de lac şi pe Valea Iezerului, cu scopul fixării versanţilor. În pătura erbacee a pădurilor de fag se întâlneşte o bogată floră, mai frecvente fiind 𝐴𝑠𝑝𝑒𝑟𝑢𝑙𝑎 𝑜𝑑𝑜𝑟𝑎𝑡𝑎(vinărița), 𝐴𝑠𝑎𝑟𝑢𝑚 𝑒𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑢𝑚 (piperul-lupului,) şi 𝐶𝑎𝑟𝑑𝑎𝑚𝑖𝑛𝑒 𝑏𝑢𝑙𝑏𝑖𝑓𝑒𝑟𝑎 (breabăn). În zonele de păşuni şi fâneţe predomină 𝐹𝑒𝑠𝑡𝑢𝑐𝑎 𝑟𝑢𝑏𝑟𝑎 (păiușul roșu), 𝐹𝑒𝑠𝑡𝑢𝑐𝑎 𝑜𝑣𝑖𝑛𝑎 (păiușul oilor), 𝐴𝑔𝑟𝑜𝑠𝑡𝑖𝑠 𝑡𝑒𝑛𝑢𝑖𝑠 (iarba câmpului), 𝐿𝑜𝑡𝑢𝑠 𝑐𝑜𝑟𝑛𝑖𝑐𝑢𝑙𝑎𝑡𝑖𝑠 (grizdei).

𝐂𝐚̆𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐥𝐚 𝐈𝐞𝐳𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐈𝐠𝐡𝐢𝐞𝐥: 𝑹𝒖𝒕𝒂̆: 𝐴𝑙𝑏𝑎 𝐼𝑢𝑙𝑖𝑎 – 𝑆̗𝑎𝑟𝑑 (𝐷𝑁 74) – 𝐼𝑔ℎ𝑖𝑢 (𝐷𝐽 107 𝐻) – 𝐼𝑔ℎ𝑖𝑒𝑙 (𝐷𝐽 106 𝐻);

𝑫𝒊𝒔𝒕𝒂𝒏𝒕̧𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝑨𝒍𝒃𝒂 𝑰𝒖𝒍𝒊𝒂 𝒍𝒂 𝑰𝒆𝒛𝒆𝒓𝒖𝒍 𝑰𝒈𝒉𝒊𝒆𝒍: 24 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian