Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Biserica de lemn din Corbești, din gorun „de la tălpi în vârf” este în patrimoniul UNESCO

foto: www.cniptarad.ro

Biserica de lemn din Corbești, comuna Petriș, județul Arad, datează din anul 1800 și are hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Biserica din Corbești datează de la începutul secolului XIX, este construită din lemn de gorun ”de la tălpi în vârf” după cum spune un cronicar al timpului. Lăcașul păstrează forma arhaică, are două intrări, turnul măsoară aproximativ 12 metri, iar cele șapte ferestre (trei la altar, două la naos și două la pronaos) permit pătrunderea luminii în interior. Pictura murală acoperă aproape toate suprafețele: zidurile, tavanul boltit și iconostasul, opera unor pictori populari, cel mai cunoscut fiind Nicolae Zugravul din Lupșa Mare.

Monument de arhitectură populară, reprezentativ pentru zona Văii Mureșului, biserica de lemn din Corbești este declarată monument al patrimoniului UNESCO datorită elementelor ce o individualizează: proporții echilibrate, simplitate și armonie dar și pentru semnificația creștin-ortodoxă în existența unei vechi comunități.

Biserica necesită reparații; din păcate eforturile singulare ale unor preoți tineri sunt subminate tocmai de instituțiile care ar trebui să-i sprijine, de birocrația stufoasă și lipsa de interes și profesionalism a unor oameni plătiți să protejeze aceste monumente.

foto: www.cniptarad.ro

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *