Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Iulian Balaj: „Orașul Ștei Virtual”, proiect de virtualizare și conservare digitală a arhitecturii de patrimoniu în stil totalitar este aproape de finalizare

Orașul Ștei Virtual, proiect de virtualizare și conservare digitală a arhitecturii de patrimoniu în stil totalitar este aproape de finalizare, a anunțat primarul din Ștei, Iulian Balaj.

„Proiectul multianual <<Orașul Ștei Virtual>>, întreprins de Primăria și Consiliul Local al orașului Ștei, în colaborare cu Universitatea din Oradea(prin Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură), se află într-un stadiu avansat al lucrărilor și se apropie de finalizarea primei etape importante prevăzută în calendarul de obiective pe anul 2022.

Acest proiect cultural-turistic prevede realizarea unei realități digitale a Șteiului, unde clădirile de patrimoniu arhitectural în stil totalitar construite de sovietici după 1952 sunt reprezentate în detaliu, prezentând configurarea urbanistică de la începutul anilor 1960. Operațiunile de măsurare, modelare digitală și reconstituire, conform fotografiilor clasice din acea perioadă în Ștei, reprezintă nu doar un proiect de conservare culturală în scop educativ, ci și o oportunitate de a folosi lumea virtuală generată pentru a facilita turismul în orașul nostru.

Orașul Ștei este membru în Asociația Rutei Culturale Europene ATRIUM din anul 2019. Ruta ATRIUM unește mai multe obiective de patrimoniu arhitectural totalitar (orașe, clădiri, elemente culturale) din mai multe regiuni ale Europei, iar Asociația formată pentru administrarea Rutei are scopul de a coordona rețeaua de comunități și entități partenere pentru a exploata corect și eficient capacitatea culturală și turistică a acestui patrimoniu disonant. Proiectul <<Orașul Ștei Virtual>> constituie un exemplu de bună practică în vederea explorării, conservării, exploatării, dar și a reconversiei patrimoniului arhitectural totalitar într-un produs cu o importantă vizibilitate turistică și culturală.

Colaborarea dintre orașul Ștei și Universitatea din Oradea este un element important în desfășurarea proiectului <<Orașul Ștei Virtual>>, deoarece studenții arhitecți, prin realizarea stagiilor de practică universitară de vară în Orașul nostru, au realizat macheta virtuală a orașului din anii 1960. Pentru buna cooperare și ajutorul acordat le mulțumim domnului rector, Constantin Bungău, doamnei decan, Marcela Prada, precum și tuturor studenților participanți la proiect(un aport substanțial l-au avut Andrei Oros, Raul Bejinaru și Edmond Coman). Un rol cu totul aparte în coordonarea acestui proiect, dar și în promovarea patrimoniului cultural de tip totalitarist al orașului nostru, îl are doamna Ramona Novicov, istoric și critic de artă, șteiancă la origine” a anunțat primarul din Ștei, Iulian Balaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian