Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Steagul românesc pe o școală din Ungaria. Csoma Botond: Dacă la noi pe o școală maghiară s-ar arbora steagul comunității maghiare s-ar crea o isterie națională!

Sute de elevi români, stabiliţi în țara vecină, Ungaria, învaţă la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula. Acesta este singurul liceu cu predare în limba română din Ungaria.

La liceul român, cu excepţia orelor de limbă maghiară, toate celelalte discipline se desfăşoară în limba română. De altfel, majoritatea profesorilor care predau acolo sunt de origine română.

Recent, europarlamentarul UDMR Vincze Loránt a vizitat instituția, motiv pentru președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, să lase un comentariu decent, la care putem medita cu toții: „Colegul meu, europarlamentarul Vincze Loránt a vizitat școala romănească din Giula, Ungaria. Pe clădire steagul comunității românești, inscripția de pe clădire: sus limba română, jos limba maghiară. Dacă la noi pe o școală maghiară s-ar arbora steagul comunității maghiare și în cadrul inscripției oficiale limba maghiară ar fi prima și limba română a doua, s-ar crea o isterie națională, șovinii ar striga în gura mare că Ardealul e în pericol”.

Vă reamintim, deputatul Csoma Botond, actual lider al UDMR Cluj, este unul dintre politicienii liberali ai comunității maghiare, care în permanență a urmărit să dezvolte relații excelente între cele două comunități: română și maghiară.

1 thought on “Steagul românesc pe o școală din Ungaria. Csoma Botond: Dacă la noi pe o școală maghiară s-ar arbora steagul comunității maghiare s-ar crea o isterie națională!

  1. Sunteti penibili cu minciunile si propaganda iredentista a voastra.Deci ungurii si-au mai facut o publicatie doar se vede la cat sunt de laudati si cat de scuipati sunt romanii.
    Dar daca in Ungaria si-ar bate joc romanii de unguri si ar avea revendicari teritoriale ce s-ar crea? Asa mari sunt drepturile copiilor romani de la acel liceu,ca in pauze vorbesc maghiara si invata limba romana ca limba straina si doar de 2 ori pe saptamana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian