Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Liber la căsăpit câinii fără stăpân? Emil Popa: Condamnare sigură la moarte a zeci și sute de câini pentru că, fără campanii susținute pentru plasarea acestora în grija unor oameni, prea puțini apucă să fie adoptați și toți sfârșesc căsăpiți

Consilierul local USR din Beiuș atrage atenția asupra unui subiect sensibil în Beiuș, câinii fără stăpân, și atrage atenția asupra faptului că actuala manieră abordată în Beiuș duce la condamnarea sigură la moarte a zeci și sute de câini pentru că, „fără campanii susținute pentru plasarea acestora în grija unor oameni, prea puțini apucă să fie adoptați și toți sfârșesc căsăpiți”.

„Următoarele 3 proiecte de pe ordinea de zi au avut toate legătură cu noul adăpost pentru câini fără stăpân din Beiuș. Primul se referă la preluarea în inventarul domeniului public a noului adăpost de tranzit pentru câinii fără stăpân care a fost finalizat. Al doilea a fost cel care ar trebui să reglementeze modalitatea de gestionare a serviciului care se ocupă de câinii fără stăpân, iar cel din urmă se referă la preluarea autoutilitarei și remorcii ce vor deservi acest serviciu de către ADP Beiuș. Voi detalia doar punctul care reglementează modalitatea de gestionare a serviciului pentru că aici, în opinia mea, încă mai sunt lacune pentru ca acesta să fie cu adevărat de folos.

Trebuie să știți și că, în regulament, nu se menționează clar cât timp stă un câine capturat în adăpostul din Beiuș înainte să fie trimis la Oradea. S-au vehiculat diverse scenarii, cum că va merge imediat, dar că, de asemenea s-ar putea să stea și 1-2 zile aici, până se adună de un transport. Oricum, dacă un cetățean își scapă câinele pe stradă și acesta este capturat, după cum prevede regulamentul, îl poate recupera exclusiv de la Oradea!

Primul semnal de alarmă pe care l-am tras a fost că, chiar dacă avem sume importante prinse în buget încă din primăvară pentru prevenția abandonului, iată că suntem în toamnă și nu s-a făcut nimic pentru informarea oamenilor despre obligația legală de a-și steriliza și microcipa câinii, de a nu-i lăsa liberi pe stradă și că amenzile pentru abandon sunt mari. Lipsa acestor măsuri va alimenta în continuu străzie cu noi și noi câini și va duce la pomparea unor sume uriașe de bani în capturarea acestora care în cele din urmă vor fi eutanasiați dacă nu sunt revendicați sau adoptați în 14 zile!

Ajungând la acest subiect sensibil, în discuțiile din comisii, am prezentat analiza făcută pe marginea activității adăpostului Grivei din Oradea unde ajung câinii. Ei ar trebui să se ocupe de găsirea unei soluții pentru salvarea de la moarte a acestor animale prin plasarea în adopție. Dar surprinzător, campaniile lor online sunt aproape inexistente!!! Am rămas uimit să văd că în 2022 au avut doar 4 postări în tot anul, în 2021 doar 2 postări, iar în 2020 nici una!!! Adică o condamnare sigură la moarte a zeci și sute de câini pentru că, fără campanii susținute pentru plasarea acestora în grija unor oameni, prea puțini apucă să fie adoptați și toți sfârșesc căsăpiți.

Menționez că sunt perfect de acord cu ridicarea câinilor din stradă pentru siguranța oamenilor și am militat mereu pentru asta, dar nu pot accepta ca aceștia să fie măcelăriți după 14 zile și după ce au produs sume frumoase de bani celor care gestionează acest serviciu! Gândiți-vă că pentru fiecare câine ridicat din stradă plătim 650 lei! Sterilizează câinii, le pune microcip și apoi le dau injecția letală după două săptămâni dacă nu este adoptat! Cât de absurd… Cât de inuman…” a scris Emil Popa pe o rețea de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian