Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Decizie de evacuare la Roşia Montană, în urma unei avarii la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare

Update:

Pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea barajului, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetăţenilor va fi temporară în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităţilor locale şi ale ISU Alba (7 microbuze). 

La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spaţiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate şcolare şi săli de sport din oraşul Abrud şi oraşul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane. 

Știre inițială:

Oficiali din cadrul ISU alba au declarat, pentru News.ro, că primarul din Roşia Montană a dat o dispoziţie de evacuare a localnicilor care au casele în avalul barajului, iar ISU a emis mesaj Ro-Alert privind evacuarea, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Reprezentanţi ai administraiei locale au precizat pentru News.ro că aproximativ 200 de oameni locuiesc în aval de baraj, iar decizia de autoevacuare ar fi valabilă până dimineaţă.

Decizia a fost luată preventiv, în condiţiile în care semnalată o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Primarul comunei a sunat la 112 şi, imediat ce a anunţat situaţia, au fost convocate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Roşia Montană, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi alertată grupa operative şi creşterea capacităţii de intervenţie, prin suplimentarea personalului operativ cu cel aflat în turele libere; 

Conform IGSU, în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost trimise două autocamioane de intervenţie dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate fiecare 10.000 litri pe minut, două autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere, două microbuze de transport precum şi 43 de ofiţeri şi subofiţeri şi soldaţi aparţinând ISU Alba. În zonă a fost dislocat personal de la poliţie şi jandarmerie pentru asigurarea ordinii publice şi a celorlalte măsuri specifice. 

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenţie cu alte 4 motopompe de mare capacitate din judeţele Bihor, Cluj, Hunedoara şi Mureş, precizează IGSU.

Loading

1 thought on “Decizie de evacuare la Roşia Montană, în urma unei avarii la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare

 1. Mihai Goţiu :
  –-„ALERTĂ: CE SE ÎNTÂMPLĂ LA ROȘIA MONTANĂ. În timpul nopții de sâmbătă spre duminică, o parte din locuitorii din Roșia Montană au fost evacuați din cauza apariției unei fisuri (găuri) în barajul iazului Tăul Mare (informații au apărut deja în presă).
  Pentru cei care m-au contactat îngrijorați (atât din localitate, cât și alți cetățeni). Din discuțiile cu câțiva dintr-o localnici, cea mai mare parte erau supărați/aveau temeri legate de faptul că ”autoritățile nu fac nimic”, ”că se așteaptă evaluări ale experților”, ”că nu se poate ajunge cu motopompe de mare capacitate în zonă”.
  În jurul orei 10.20, am discutat cu Raed Arafat, care mi-a dat asigurări că prima motopompă de mare capacitate (de 10.000 de litri/minut) ar fi reușit deja să ajungă și ar fi început deja evacuarea apei din tău (momentan nu am cum să verific informația), urmând ca alte trei-patru motopompe d mare capacitate să fie duse și activate să evacueze apa pentru ”reducerea riscului”. Șeful ISU a spus că principala problemă e accesul, care se face pe un drum moale, prin partea superioară a tăului, motopompele fiind trase cu un buldozer. În momentul discuției, mai erau așteptate expertize și urma o nouă discuție la Primăria Roșia Montană. Voi reveni când voi avea informații noi.
  PS. Tăul Mare e un lac artificial, construit în perioada exploatărilor de aur. Apa din aceste lacuri era folosită pentru activarea șteampurilor de tocare a minerului și spălare a aurului.
  PS.2. Văd că un fost prim-ministru, plagiator de felul lui, Victor Ponta, s-a și băgat în seamă, postând o aberație pe pagina de Facebook. ”Erau niste protestatari care “Salvau Rosia Montana” pana in 2014 ; pe urma nu i-a mai durut nici in cot de viata oamenilor de acolo , nici de faptul ca lacurile contaminate in urma cu zeci de ani si abandonate asa sub presiune “protestatarilor de mediu” reprezinta un pericol urias pentru intreaga natura din zona si pentru viata oamenilor”, a scris Ponta.
  Alo, domnule prim-plagiator al țării: 1. tăurile sunt pline cu apă, nu ”contaminate”, spre deosebire de barajul care s-ar fi construit în cazul proiectului minier, plin de cianuri și alte metale toxice. 2. lacurile nu sunt ”abandonate”, ci în responsabilitatea autorităților locale și a Apelor Române – da, instituțiile alea pline de super-competenți cu diplome la fel de reale precum cea a ta de doctor, și unde n-au ajuns pe pile tot felul de ”experți” care nu știu care e malul stâng și care cel drept al unui curs de apă. 3. protestatarii de care vă legați au spus exact asta: orice exploatare minieră vine cu riscuri pe zeci și sute de ani după ce minele se închid, și nu știu cum naiba ne-am putea permite riscurile unui mega-baraj plin cu cianuri, dacă nu le putem gestiona nici măcar pe cele ale unor acumulări cu apă de zeci și de sute de ori mai mici…
  Surse foto: Dorin Găldău via Opinia Transilvană, ISU și arhiva personală”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *