Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

S-a redeschis vânătoarea la cocoși de munte, o specie pe cale de dispariție

Ministerul Apelor, Păturilor și Mediului a redeschis vânătoarea la cocoși de munte, după 10 ani.

În Monitorul Oficial a apărut luni un Ordin de ministru pentru aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoș de munte (Tetrao urogallus), pentru perioada septembrie—30 noiembrie 2022.

Conform G4Media Emanuel Ștefan Baltag, președintele Societății Ornitologice din România, se declară împotriva vânării acestei specii de pasăre și invocă lipsa unor evaluări cu privire la populația de cocoși de munte: „Eu nu sunt de acord de principiu cu vânătoarea la cocoși de munte, dar și la alte specii. De ce? Pentru că sunt specii rare pentru care noi nu avem niște evaluări naționale.

Asociațiile de vânători nu fac niște evaluări standard. Problema mare la multe specii de păsări e că nu au calcule populaționale.

Adică asociațiile de vânătoare nu fac astfel de calcule. Și atunci, dacă nu știi câte găini ai în curte, nu știi câte poți să tai”

Cocoșul de munte (Tetrao urogallus) este o specie de păsări din familia fazanului (Phasianidae), ordinul Galliformes. O pasăre foarte sperioasă, care se poate vedea rar în natură. Sprâncenele și o parte din coadă îi sunt roșii.

Munții Apuseni sunt gazda acestei frumoase specii la noi în țară, însă arealul lui de răspândire cel mai frecvent este în Europa Centrală unde poate fi întâlnit numai în regiunile de munte împădurite puțin circulate.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *