Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Alin Chifor: Legea „fără infractori în funcții publice” este un mare rahat populist.

Legea „fără infractori în funcții publice” este un mare rahat populist.

De ce?

1. Este o lege antidemocratică, deoarece restrânge în mod excesiv drepturile electorale ale cetățenilor.

Într-o democrație adevărată, ideală chiar, poporul ar trebui să aibă dreptul să decidă cine să îl reprezinte, indiferent că are cazier sau nu. Vox populi vox dei, nu? Indiferent că alesul e infractor sau nu.

Singura restrângere ar trebui să poată fi impusă doar de o instanță, ca sancțiune (deci, nu neapărat în interesul cetății, ci contra infractorului).

Cât timp oamenii sunt în cunoștință de cauză și aleg un condamnat penal într-o funcție publică, nu putem fi decât de acord. Pentru că asta înseamnă democrație.

2. Este o reglementare excesivă, în condițiile în care ORICE infracțiune intenționată te impiedică să candidezi, fără să aibă legătură cu funcția, în condițiile în care deja avem în legislație posibilitatea ca un judecător să-ți interzică să candidezi pentru o funcție publică.

3. Cireașa de pe tort, e un proiect de lege în mod evident neconstituțional, deoarece treaba asta cu dreptul de a fi ales e reglementată de Constituție (art. 36, 37), iar pentru modificarea articolelor astea este nevoie de o lege de revizuire a Constituției (cu referendum și tot tacâmul), nu de un proiect de lege simplu adoptata de Parlament.

Despre Alin Chifor

Student în anul IV la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai. În ianuarie 2022 a înființat ceea ce astăzi este cel mai urmărit canal de Educație juridică din România de pe social media, a cărui scop este dezvoltarea culturii juridice a societății românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian