Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Salvarea cardiacilor, câinilor și pisicilor de TEROAREA PETARDELOR ajunge în Parlament

Proiectul de lege prin care se dorește interzicerea folosirii petardelor din anumite categorii (inițiator este deputatul USR de Cluj, Radu Molnar) a fost avizat, miercuri, în Comisia de Apărare și urmează să fie dezbătut în plenul Parlamentului.

„Deși petardele nu ar trebui folosite în scop de divertisment, în realitate exact acesta este principalul motiv pentru care sunt pe piață, de unde ajung în mâna copiilor și a petrecăreților. Aceștia transformă luna decembrie într-un festival de bubuituri, fără să-și dea seama la ce riscuri se expun.

Însă ele se reflectă în statisticile anuale cu zeci de accidentări, distrugeri de proprietate, incendii și traume ale animalelor. Pentru distracția unora, au de suferit foarte mulți.

Majoritatea părinților, a proprietarilor de animale, a medicilor veterinari și a iubitorilor de natură consideră că petardele sunt un dezastru în spațiul public. Sunt niște distracții periculoase care și-au depășit momentul și trebuie să dispară.

Și pornind de la asta am introdus următoarele prevederile în proiect:

– Interzicerea comercializării articolelor pirotehnice din categoria P1 către publicul larg. Vânzarea va fi posibilă doar către persoane fizice specializate (artificieri sau pirotehnicieni) sau către persoane juridice autorizate în domeniu.

– Utilizarea categoriei F2 doar de către profesioniști. Adițional cerem obligativitatea acordului primăriei și al inspectoratului pentru situații de urgență din raza localității în care au loc jocurile cu articolele pirotehnice respective, ca în cazul cat. F3 și F4.

Mă bucur deci să vă anunț că proiectul a trecut astăzi prin ultima comisie urmând să fie supus la vot în Plenul Parlamentului în cel mai scurt timp. Dacă va trece de vot, iar Klaus Iohannis va promulga legea, s-ar putea sa avem sărbători ceva mai liniștite începând de anul acesta” a anunțat deputatul Radul Molnar.

Petiții în spațiul online. Demersul deputatului a fost solicitat în anii trecuți prin intermediul a mai multe petiții.

„De ce trebuie ca mereu sa asteptam sa se intample atatea nenorociri ca sa luam masuri? De ce nu putem face ceva incat sa le prevenim, sa le stopam cat mai avem ocazia? Azi poate tie nu ti s-a intamplat nimic, maine la fel, deci practic nu te deranjeaza. Esti dispus sa astepti ziua in care vei avea de suferit din cauza lor? Va fi prea tarziu din pacate. Adulti, copii, animale….atatea victime cazute prada din cauza unor persoane iresponsabile, fara nici un strop de discernamant.  Se poate face „spectacol” si folosind DOAR artificii. Comercializarea si folosirea pentru si de catre persoanele fizice sa fie doar in cazul artificiilor cu flacara rece (care nu sunt periculoase). Restul tipurilor de artificii sa fie folosite exclusiv de catre persoane autorizate si doar in locuri special amenajate.

Haideti sa nu mai fim indiferenti si nepasatori! Decese si persoane ranite pe sosele, decese si persoane ranite in incendii…..e cazul sa adaugam si petardele la rubrica „cauza”?

Depinde doar de noi ce si cum va fi MAINE!!!

CEREM INTERZICEREA COMERCIALIZARII SI FOLOSIRII PETARDELOR DE ORICE FEL, PE INTREG TERITORIUL ROMANIEI!!!” arată inițiatorul petiției.

Pentru a semna petiția, click aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian