Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Barajele Tarnița și Beliș-Fântânele sunt „autorizate”! 178 din 182 de baraje, categoriile A și B, din România, sunt autorizate!

Situația de urgență de la lacul Tăul Mare din Roșia Montană, din această toamnă, a redeschis interesul autorităților pentru verificarea stării barajelor din țară, Ministrul Mediului anunțând că barajele din țară vor fi verificate în regim de urgență, însă ATENȚIE, doar cele din categoria C și D…

Starea barajelor de tip A (baraj de importanţă excepţională) și B (baraj de importanţă deosebită) a rămas în aer, noroc cu deputatul hunedorean Pollyanna Hangan care l-a interpelat pe Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, cerând răspunsuri urgente la următoarele întrebări:

  1. Câte dintre barajele care erau neautorizate în anul 2017, au fost autorizate și avizate până la acest moment? Vă rog să îmi comunicați aceste date prin raportare la fiecare categorie de baraje prevăzută la art. 2 lit. b) din OUG 244/2000: A – baraj de importanță excepțională; B baraj de importanță deosebită; C – baraj de importanță normală; D – baraj de importanță redusă.
  2. Câte baraje, prin raportare la fiecare categorie amintită, nu au fost încă autorizate și avizate și care au fost motivele neîndeplinirii acestor obligații legale?
  3. Câte baraje dintre cele neautorizate aparțin statului și către dintre acestea aparțin unor persoane juridice de drept privat?
deputatul Pollyanna Hangan

Ministrul Mediului a răspuns recent la solicitarea deputatului USR: „La nivelul anului 2017, situatia autorizarii barajelor era urmatoarea: Din totalul de 182 de baraje și lacuri de acumulare incadrate in categoriile de importanta A si B erau autorizate 178, dupa cum urmeaza:

  • 89 baraje autorizate din administrarea Hidroelectrica din totalul de 89 baraje aflate in exploatare;
  • 8 baraje autorizate ale altor detinatori (3 baraje – TMK Hidroenergy Power S.R.L, 1 baraj – Complexul Energetic Oltenia – Sucursala Turceni, 1 baraj – Complexul Energetic Hunedoara – Sucursala Paroșeni, 1 baraj – S.C Colterm S.A Timisoara; Apa Nova București, 1 baraj – RAAN – Sucursala Romag Prod);
  • 85 baraje din administrarea Administratiei Nationale “Apele Romane” (82 autorizate) si 3 baraje aveau lucrari de punere in siguranta in executie (NH Bilciurești, Lesu, Tansa – Belcești)” i-a răspuns ministrul Tánczos Barna, deputatului hunedoarean.

Din răspunsul ministrului Tánczos Barna reiese implicit că barejele Tarnița și Beliș-Fântânele sunt „autorizate”, având în vedere că cele două lacuri din Apuseni sunt în proximitatea localităților Gilău, Florești și…. Cuj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian