Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(OPINIE) Bianca Tămaș: Fără laptopuri în cafenelele din Cluj. Și eu unde mai scriu?

În ultima vreme tot mai multe cafenele din Cluj au început să impună regula „fără laptopuri”. Inițial auzisem zvonuri, dar nu am fost convinsă până când am mers eu, săptămâna trecută și mi-am scos laptopul. Ospătărița, cu mult bun simț de-altfel, mi-a spus că nu am voie să stau la masă și să lucrez, fiind noua politică internă a localului.

Mi-am închis laptopul, dar am întrebat:

-Și dacă, totuși, aleg să lucrez, ce se întâmplă?

-Nu te voi putea servi, din păcate, mi-a explicat ea.

Eu de când mă știu, am scris foarte mult prin cafenele. Mă inspiră zumzetul constant și oamenii. Am scris la toate cărțile mele prin cafenele, chiar și la lucrările de licență, disertație și doctorat. Reușesc să îmi găsesc așa liniștea interioară, în toată agitația din jur.

Motivul pentru care managerii localurilor au impus această regulă este unul simplu și, de altfel, justificat: merg persoane care stau câte 4-5 ore acolo să lucreze, trăgând de o cafea, timp în care țin masa ocupată și consumă și resurse. Și, astfel, într-adevăr, cafeneaua iese în pierdere. Acea masă ar putea să fie oferită unor persoane care chiar doresc să facă mai multă consumație. Mai este însă un motiv, mi-a zis ospătărița, acela de a încuraja socializarea între oameni.

Totuși, fiindcă știu că eu nu sunt genul care să tragă de o cafea ore în șir, am întrebat-o în continuare, pe ospătăriță:

-Și dacă eu comand cinci cafele, tot nu pot să lucrez?

-Nu am discutat asta cu șefii, dar din câte știu eu, nu.

Așadar, eu mă gândesc în felul următor: cafenelele ar trebui să propună o consumație minimă (să zicem 50 de lei), dacă dorești să stai acolo și să lucrezi. Ar fi un schimb just. Dacă refuzi, atunci au tot dreptul să refuze să te servească, mai ales că fiecare local își poate face politica internă cum dorește.

Pentru a citi toată opinia, click aici – Fără laptopuri în cafenelele din Cluj. Și eu unde mai scriu?

1 thought on “(OPINIE) Bianca Tămaș: Fără laptopuri în cafenelele din Cluj. Și eu unde mai scriu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian