Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Huda lui Papară, peştera din Trascău, Apuseni, în care s-ar fi ascuns Zamolxis, zeul dacilor

foto: speologie.org

Consiliul Județean Alba invită turiștii iubitori de munte, natură și poate și speologie să viziteze Huda lui Papară, peştera din Trascău, Munții Apuseni, în care s-ar fi ascuns Zamolxes, zeul dacilor.

„Peștera Peștera lui Papară este situată în Munţii Trascăului, pe teritoriul administrativ al 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐒𝐚̆𝐥𝐜𝐢𝐮𝐚, județul Alba.

Este cea mai dificilă, cea mai lungă şi cea mai denivelată peşteră din România. Nu numai atât, dar include şi cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cascada şi cursul de apă subterane cu cele mai mari debite, cea mai înaltă galerie şi cea mai mare sală dintre peşterile româneşti.

Peştera se înfăţişează sub forma unei galerii larg arcuite în plan, cu foarte puţine ramificaţii laterale, care însumează o lungime totală de 2 022 m. Aspectul general de coridor înalt şi relativ îngust caracteristic acestei galerii denotă excavarea ei în lungul unei diaclaze prin care apele celor trei pâraie au putut pătrunde cu mai multă uşurinţă în adâncimea masivului, corodând calcarul şi lărgindu-şi căile de curgere. Acest profil particular se desenează pregnant chiar de la deschiderea la zi a peşterii care măsoară peste 30 m înălţime dar ai cărei pereţi nu lasă la picioarele lor un spaţiu mai lat de 4 metri.

Vizitarea peşterii nu este tocmai uşoară deoarece configuraţia planşeului şi mai ales prezenţa cursului subteran de apă presară pe parcurs obstacole repetate. Peștera a fost amenajată pentru vizitare în 1986 dar sistemul de acces a fost distrus în întregime de viituri. Nu are ghid şi vizitarea ei poate fi facută numai de speologi foarte experimentaţi

Numele peşterii înseamnă ,,𝑨𝒅𝒂̆𝒑𝒐𝒔𝒕𝒖𝒍 𝒄𝒐𝒏𝒅𝒖𝒄𝒂̆𝒕𝒐𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊❞, trimiţând astfel la posibilitatea ca aceasta să fie peştera din Trascău în care s-ar fi ascuns Zamolxes, zeul dacilor

În scrieri geografice, primele consemnări ale peșterii datează din prima jumătate a secolului trecut, dar devine cunoscută datorită cercetărilor lui E. Balogh, întreprinse în anii 1950-1953” au anunțat cei de la Consiliul Județean Alba.

𝐑𝐞𝐠𝐢𝐦 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̗𝐢𝐞: Peștera este încadrată în clasa A de peşteri protejate şi în anul 2000 a fost declarată Rezervaţie naturală de interes naţional.

𝐂𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐞 𝐥𝐚 𝐏𝐞𝐬̧𝐭𝐞𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐝𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐚𝐩𝐚𝐫𝐚̆: Se află foarte aproape de pârâul Valea Morilor, un afluent important al Arieşului. Pentru a ajunge aici se poate urma DN 75 în direcţia Turda-Câmpeni, până în comuna Sălciua. De aici se va urma un drum pietruit şi parţial asfaltat până în dreptul satului Sub Piatră.

sursă video: www.foto4ever.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian