Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Mitropolitul Olteniei a blestemat și afurisit o biserică: De acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică

În cursul zilei de marți, 10 ianuarie 2023, mitropolitul Olteniei, IPS Irineu a semnat un document de blstem bisericesc pentru cei care vor mai merge la o biserică, din zona comunei Frăsinei, unde se află și Mănăstirea Frăsinei.

Această mănăstire este cunoscută în România pentru faptul că femeile nu au voie de a pătrunde în interior, sub legământ de blestem.

„Hotărâm, în numele Sfintei Treimi, ca, de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie să nu se mai oficieze în această biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir și va încălca acest legământ, să fie în aceeași osândă. Nimeni să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi, nici arhiereu și nici altă față ierarhică, indiferent ce rang bisericesc ar avea”, este documentul semnat de mitropolitul Olteniei.

Documentul este contrasemnat de staretul Mănăstirii Frăsinei.

Scandalul a pornit din cauza ”bisericii din vale”, singura unde femeile puteau avea acces și unde slujbele erau oficiate de doi calugări batrâni. Acum, oricine va mai intra în aceasta biserica va fi sub puterea blestemului semnat de IPS Irineu.

Cum explică Biserica acest blestem pus de un ierarh
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Vasile Bănescu este de acord cu acest blestem pus de ierarh.

Bănescu a explicat faptul că blestemul nu a fost pus pe mănăstirea Frăsinei, ci pe o biserică aflată în apropiere, care a fost ridicată pe un loc blestemat de un alt ierarh trecut la cele veșnice, Calinic, considerat un sfant.

„Decizia este, în esență, aceea ca monahii mănăstiri Frăsinei să slujească exclusiv în biserica mănăstirii, nu și la biserica situată la câțiva km de aceasta. Dincolo de limbajul excesiv arhaic, ermetic pentru înțelegerea omului de azi, este vorba de o decizie menită să sporească gradul de rigoare și ascultare duhovnicească ale celor ce au optat pentru o viață ascetică bazată pe cele trei voturi (angajamente) monahale: ascultare, castitate și sărăcie benevolă. Condiții cu rațiuni adânci asumate de oricine alege liber să devină monah”, a explicat Bănescu.

Blestem pe toții preoții și credincioșii
Blestemul IPS Irineu va cădea pe toți credincioșii și preoții care nu îi vor da ascultare.

„Toți preoții și credincioșii, care vor intra de azi înainte într-o biserică din apropierea Mănăstirii Frăsinei despre care se spune ca ar fi fost construită pe un loc care a fost blestemat de Sfântul Ierarh Calinic, sunt anatemizați”, se arată în blestemul oficial.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *