Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Vremea se schimbă în 23-29 ianuarie: Temperaturile scad zilnic, vom avea parte de zăpadă și viscol

Potrivit prognozemeteo.ro săptămâna care urmează aduce schimbări radicale în ceea ce privește dinamica meteorologică la nivelul țării noastre. Iar aceste schimbări nu apar din senin.

 Începem săptămâna cu un vast brâu anticiclonic format între un Azoric mult prea împins spre vestul continentului European și Anticiclonul Est European, un brâu care va persista până dincolo de a doua parte a săptămânii.

Odată cu ziua de joi, un ”arctic blast” (o coborâre polară deosebit de intensă din altitudine, sparge acest brâu anticiclonic, ajunge în Marea Mediterană și declanșează o ciclogeneză destul de puternică.

Astfel că, un ciclon mediteraneean adâncit (cu valori de 1002 milibari în centrul său) va începe deplasarea spre sudul și sud-estul continentului European, deci și spre România.

De menționat și faptul că, mai ales la începutul săptămânii, în zona de sud extrem a țării noastre ar putea să mai fie prezente și să acționeze inclusiv fronturi calde, care să aducă precipitații.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, începutul săptămânii ne regăsește încă, prin mare parte din continent, sub dominația aerului cald și foarte cald, încă pe o circulație atlantică.

Dar, așa cum specificam mai sus, coborârea polară din troposfera medie și înaltă, care declanșează ciclogeneza în Mediterană este și cea care aduce o schimbare în masele de aer, aerul rece urmând să preia în forță întâietatea, pe o circulație NV – SE.

Astfel, weekendul va aduce o răcire semnificativă pe întreg continentul european, deci și la noi, cu temperaturi și cu –6, –8 grade sub normalul perioadei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian