Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Câinii, ucigași de oameni? Cine este de vină? Danci: Nesterilizarea câinilor și abandonul lor produc tragedii!

La câteva zile de când o femeie a murit sfâșiată de câini lângă Lacul Morii din București, încă se caută vinovații. Instituțiile care ar fi putut și ar fi trebuit să evite o astfel de tragedie își pasează reciproc vina. Câinii ucigași de oameni? Cine este de vină?

Fostul subprefect al Clujului, Alin Danci, un om implicat în activitatea civică de conștientizare a utilității sterilizării câinilor, de reducere a abandonului acestora și în general de relația om – animal de companie sau animal abandonat, comunitar, pune punctul pe i și răspunde la unele întrebări la care deja trebuia să avem răspuns din partea autorităților printr-o analiză postată pe o rețea de socializare.

„A mai murit un om. Ucis de câini. Învățăm ceva din această tragedie?

Este clar că ceva nu funcționează în gestionarea câinilor fără stăpân. Capturarea și uciderea câinilor nu este o soluție pentru problema înmulțirii necontrolate. Consider că în lipsa unei strategii coerente la nivel național, acest fenomen nu poate fi eradicat.

Totuși de unde și cum apar câinii pe domeniul public?

Abandonul

Este cât se poate de clar, câinii ajung pe domeniul public tot din curțile proprietarilor, iar pe lângă campanii de educație și informare, sunt necesare măsuri coercitive. Autoritățile locale și asociațiile pentru protecția animalelor nu pot face față numărului mare de animale abandonate. Abandonul animalelor se sancționează cu amenda între 3.000 și 12.000 de lei.

Nesterilizarea câinilor

Înmulțirea necontrolată a câinilor fără stăpân este o consecință a nesterilizării. În cadrul campaniei de informare publică cu privire la obligativitatea sterilizării câinilor, demarată de Consiliul Județean Cluj, prin intermediul Autorității Teritoriale de Ordine Publică, am constatat faptul că motivele pentru care oamenii nu-și sterilizează animalele de companie variază de la necunoașterea obligației legale, lipsa banilor și comoditate până la diferite mituri.

Conform legii, este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune, metişii acestora, excepţie făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţei de urgenţă.

Nesterilizarea se sancționează cu amenda între 5.000 și 10.000 de lei.

Migrația sau transportul ilegal al câinilor

În anumite localități, reprezentanții autorităților afirmă că animalele migrează din localitățile învecinate sau că de multe ori câinii sunt transportați din alte zone. Această practică, de a muta câinii dintr-o localitate în alta este folosită și de unele firme de hingheri.

Microciparea câinilor fără stăpân ar putea contribui la rezolvarea acestei probleme.

Proprietarii care își lasă câinii liberi pe străzi

Pe lângă faptul că pot deveni periculoși și pot ataca oameni aflați pe domeniul public, câinii care nu sunt sterilizați se împerechează, rezultând alți pui care ajung abandonați.

Conform Registrului de Evidență al Câinilor cu Stăpân, în perioada 2014-2022, adică de la înființare și până în prezent, în Județul Cluj au fost înregistrați peste 191 061 de câini din care doar 30 782 sunt sterilizați” explică Alin Danci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian