Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Rocada la plata gunoaielor în Hunedoara? Se trece de la taxă la tarif?

În urmă cu câteva zile primăria municipiului Hunedoara a decis într-o ședință de îndată să acorde mandat special reprezentantului Municipiului Hunedoara în ADI deșeuri pentru a schimba modalitatea de plată de la taxă la tarif. La demersul primarului din Hunedoara s-au alăturat și alți edili.

Conform informațiilor noastre, o astfel de decizie este dorită de tot mai multe UAT-uri, mulți primari, fie din PSD, fie din PNL, nedorind să fie casierii societății care se ocupă de colectarea deșeurilor, nedorind să-și asume toată corvoada administrativă care va decurge din colectare.

Sursele noastre mai precizează faptul că primarii discută și despre oportunitatea comasării sau nu a zonelor de colectare așa cum executivul ADI Hunedoara și-ar fi dorit, unii primari dorind în continuare menținerea zonelor.

Mai mulți primari din zona Țării Zarandului ne-au precizat că sunt nemulțumiți pe conducerea ADI pentru că nu li s-a prezentat în mod concret oportunitatea de a alege între sistemul de tarif și taxă, argumentându-se în mod indirect că opțiunea de taxă este mai favorabilă având în vedere „specificul județului”.

Discuțiile pe subiectele de mai sus au avut loc și săptămâna trecută la inițiativa Instituției Prefectului Hunedoara.

Care este diferența din taxă și tarif? De unde dorința primarilor (inițial cei mai mulți au optat pentru taxă) pentru a opta pentru tarif?

Prin taxă, (cost unic pe membru de familie), practicat astăzi, hunedorenii încheie contract cu primăriile pe raza căreia au domiciliul, iar de încasarea facturilor este însărcinat Serviciul Taxe și Impozite Locale din primăria reședință. Operatorul emite factura totală către primării, care sunt obligate să o achite. În cazul în care hunedorenii nu plătesc, primăria trebuie să se îndrepte împotriva rău – platnicilor.

La tarif, operatorul este cel care încheie contract (se plătește cât se aruncă) cu fiecare hunedorean în parte și se preocupă de încasarea contravalorii serviciilor prestate. 

Ce alege Florin Oancea, primarul din Deva, după ședința de astăzi? Taxă la tarif?

„Am participat astăzi la Adunarea Generală a Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare Deșeuri Hunedoara (ADI Deșeuri).

Am discutat cu toți primarii prezenți la ședință care va fi varianta pentru noul contract de concesiune a serviciului de salubrizare pe zonele 1, 2 și 3, unite într-o singură zonă.

Atât eu cât și ceilalți colegi primari am optat pentru tarif de salubrizare.

Am stabilit împreună cu conducerea ADI Deșeuri Hunedoara calendarul pe care îl vom urma. Până marți, 31 ianuarie 2023, ADI Deșeuri Hunedoara va trimite documentația cu studiul de oportunitate pentru tarif. Acesta va fi pus în transparență publică pentru a putea fi consultat de către cetățenii municipiului Deva, care pot veni în această perioadă cu propuneri.

Apoi, voi iniția proiectul de hotărâre de consiliu local.

ADI Deșeuri Hunedoara va convoca o nouă ședință AGA, în care primarii UAT-urilor din cele trei zone vor vota în conformitate cu mandatul dat de consiliile locale.

Le recomand cetățenilor municipiului Deva care nu au achitat integral taxa de salubrizare pe anul 2023, să plătească doar suma aferentă primelor două trimestre (lunile ianuarie-iunie 2023).

Celor care au plătit integral taxa de salubrizare pentru anul 2023 li se vor restitui/compensa eventualele sume achitate în plus, conform legii, deci cetățenii nu vor pierde banii.

Vom anunța ulterior data la care se vor putea depune cererile de restituire/compensare a taxei de salubrizare” a anunțat Oancea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian