Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Consilierii AUR Deva susțin scutirea de taxe și impozite la clădirile noi și cele vechi cu condiția să fie realizate investiții în Energia Verde

Consilierii AUR Deva, Tiberiu Barstan și Marius Mane, au pregătit pentru prima ședință a Consiliului Local Deva din 2023, un proiect de hotărâre care prevede scutirea de taxe și impozite la clădirile noi și cele vechi cu condiția să fie realizate investiții în Energia Verde.

După articolul 8 al Hotărârii Consiliului local nr. 448/2020 privind aprobarea criteriilor și procedurilor de acordare a scutirilor de la plata impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren, începând cu anul 2021, consilierii AUR solicită introducerea unui nou articol, articolul 9, care va avea următorul conținut: „Aprobă criteriile și procedura de acordare a scutirilor de la plata impozitului/taxei pentru clădirile noi sau reabilitate, cu destinația de locuință, pentru care proprietarii execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice, conform Anexei nr. 9 și Anexei 9a la prezenta hotărâre”.

Cum își justifică Tiberiu Barstan și Marius Mane proiectul?

„Tinand cont de faptul că reducerea consumului energetic la nivelul populatiei este o nevoie de perspectiva a orasului, prin realizarea unor cladiri rezidentiale noi sau renovate, care cresc performanta energetica a acestora si reduc emisiile de C02 in municipiul Deva, contribuind astfel la realizarea unui mediul inconjurator mai curat, este necesara incurajarea populatiei care executa astfel de cladiri sau lucrari la cladirile existente, pentru realizarea unui consum redus energie ce este acoperit în cea mai mare măsură de realizarea cresterii eficientei energetice a acestora, astfel vom avea un consum redus de energie electrica sau termica produsa prin arderea combustibili care polueaza atmosfera (carbuni, gaze,etc) .

Folosirea energiei provenite din surse regenerabile sau nepoluante cum ar fi – apa termala (cu pompe de caldura) si energia electrica produsa de instalatii fotovoltaice sau eoliene, aduc un mare beneficiu protejarii mediului inconjurator. Avand in vedere ca in Romania consumurile energetice pentru sectorul populatiei sunt la circa 40% din consumul total energetic al tarii, rezultate din ultimele statistici, realizarea unor cladiri pentru populatie a caror performanței energetice crescute duc la un consum redus de energie, ar trebui încurajate prin aprobarea scutirii acestora de la plata impozitelor/taxelor.

Articolul 456 alin. (2), lit. hl din CODUL FISCAL aprobat prin Legea nr. 227/2015, modificat prin pct. 13 al art. I din LEGEA nr. 370 din 20 decembrie 2022, publicată în MO nr. 1228 din 20.12.2022, coroborat cu articolul IX din ORDONANȚA nr. 16 din 15 iulie 2022, publicată în MO nr. 716 din 15.07.2022, prevede: ”Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri datorate pentru urinătoarele clădiri:

clădirile noi sau reabilitate, cu destinația de locuință, pentru care proprietarii execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice”

Astfel pentru fiecare cladire de locuit pentru care proprietarii execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice, va putea solicita scutirea de impozit/taxe prin prezentarea la Directia Impozite si Taxe Locale a municipiului Deva a unui cereri scrise însoțite de acte doveditoare” se arată în REFERATUL DE APROBARE.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *