Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Barna Tanczos primește o „castană” și de la PNL Hunedoara: Unde sunt banii de investiții pentru a preveni și stopa inundațiile din Vața de Jos și Baia de Criș

Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, primește o „castană” și de la PNL Hunedoara, care prin deputatul Vetuța Stănescu îi cere explicații cu privire la fondurile alocate investițiilor pentru a preveni și stopa noi inundații în Vața de Jos și Baia de Criș.

„În anul 2022, prin proiectele de Hotărâre de Guvern elaborate de Instituția Prefectului – județul Hunedoara – nr. 776 și 4225 din 2022 s-au solicitat 420 mii lei pentru UAT Vața de Jos și 19 mii lei pentru UAT Baia de Criș, sume care trebuie să acopere costurile aferente pagubelor provocate de inundații, iar prin proiectul de Hotărâre de Guvern nr. 1636 din 2022 s-au solicitat pentru UAT Vața de Jos 200 mii lei, sume aferente pagubelor provocate de alunecările de teren.

Pentru anul 2023, Instituția Prefectului – județul Hunedoara – se vor solicita, pentru pagubele provocate de inundații, – 500 mii lei pentru UAT Vața de Jos și 280 mii lei pentru UAT Baia de Criș. O specificare foarte importantă este că sumele alocate pentru inundațiile din anii 2022 și 2023 nu cuprind valoarea pagubelor produse la drumurile județene.

Aceste sume pentru pagubele produse de calamități naturale au fost și sunt solicitate, deoarece nu a fost finanțat obiectivul „Lucrări pentru înlăturarea calamităților naturale produse în BH Crișul Alb, în perioada 30.07. – 31.07. 2018, județul Hunedoara, amenajarea Valea Prăvăleni, județul Hunedoara”, deși aceste lucrări debutaseră.

Totodată, având în vedere cauzele de producere a pagubelor, trebuie să luăm în considerare și lipsa intervenției asupra albiei Crișului Alb. Astfel, o serie de pagube s-au produs din cauza revărsării debitului mare al Crișului Alb pe anumite suprafețe din comuna Vața de Jos. Lipsa intervențiilor reprezintă principala cauză pentru producerea pagubelor în urma inundațiilor în nordul județului Hunedoara pe teritoriul comunei Vața de Jos. Astfel, existența unui proiect de investiție care presupune decolmatarea Crișului Alb în zona Vața de Jos-Baia de Criș ar reprezenta rezolvarea problemelor pentru zeci de gospodarii” îi transmite ministrului, președintele PNL Hunedoara, deputatul Vetuța Stănescu.

Având în vedere aspectele semnalate, deputatul hunedorean îl întreabă pe Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, următoarele:

  1. De ce nu se alocă sumele necesare finalizării investițiilor, luând în considerare ciclicitatea anuală a inundațiilor produse în zonă?
  2. Se regăsesc în listele de investiții ale Administrației Naționale Apele Române obiectivele menționate mai sus?
  3. Ce sume aveți în vedere să alocați în anul 2023 pentru remedierea pagubelor produse de calamitățile naturale în județul Hunedoara?
  4. Aveți în vedere includerea unui obiectiv de investiție pe albia Crișului Alb în zona de nord a județului Hunedoara?

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *