Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

După ce oile erau tunse, femeile din Lunca Vișagului, spălau lâna, o întindeau pe gard la uscat și apoi o duceau la drevelit, la Huedin

foto: Arhiva CJCPCT Cluj

După ce oile erau tunse, femeile din Lunca Vișagului, județul Cluj, spălau lâna, o întindeau pe gard la uscat și apoi o duceau la drevelit, la Huedin, povestesc cei de la Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, tradiția prelucrării lânei în satele de munte din Cluj, Apuseni.

„Lâna era folosită, mai demult, în toate gospodăriile pentru confecționarea îmbrăcămintei și a altor obiecte necesare în casă.

După ce oile erau tunse, femeile din Lunca Vișagului, județul Cluj, spălau lâna, o întindeau pe gard la uscat și apoi o duceau la drevelit, la Huedin. Astfel pregătită, lâna era toarsă în două tipuri de fire, unul subțire, pentru haine, și altul mai gros, pentru țoluri, desagi, cioareci, sumane și frișuri (haină scurtă bărbătească din postav).

Așa că nu era casă în care să nu fie război de țesut, unde fetele să învețe de la mame acest meșteșug. Țeseau în două ori în patru ițe, alegeau cu fire colorate și realizau diverse broderii” arată cei de la Tradiții clujene.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *