Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

La Praznicul Înălțării Domnului, ÎPS Andrei a slujit la Mănăstirea Înălțarea Domnului de la Muntele Rece

foto: Darius Echim

La Praznicul Înălțării Domnului, joi, 25 mai 2023, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc (Ziua Eroilor), Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece, județul Cluj.

<<Cu prilejul hramului, de la ora 10:00, la Altarul de vară al așezământului monahal, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre însemnătatea Muntelui Sinai și a Muntelui Măslinilor, doi munți care au o importanță aparte în istoria mântuirii noastre. De asemenea, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre importanța zilei şi despre datoria de a ne cinsti înaintașii și eroii.

„Muntele Sinai este locul în care Dumnezeu se coboară la oameni, iar Muntele Măslinilor este locul de unde omul se urcă la Dumnezeu”, a explicat ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Veria (Grecia), arhimandritul Sosipatru Pitoulias, și-a exprimat bucuria împreună-slujirii la hramul mănăstirii și i-a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru invitație.

Parastas pentru Eroii Neamului

De la ora 12:00, în cimitirul eroilor din apropierea mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oficiat slujba Parastasului pentru cei 36 de eroi înmormântați acolo, precum și pentru toți eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

La evenimentul comemorativ, alături de credincioşii prezenți la hram, au participat cadre militare, autorități locale și județene, care, la finalul ceremoniei, au depus coroane şi jerbe de flori. De asemenea, elevii Școlii Gimnaziale din Măguri-Răcătău și Muntele Rece au făcut de gardă și au depus flori la mormântul fiecărui erou.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare formată din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”.

Ca în fiecare an, cu câteva zile înainte de comemorarea Eroilor Neamului, militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești, în colaborare cu elevii Școlii Gimnaziale Măguri-Răcătău, au desfășurat o activitate de întreținere, plantare de flori și îngrijire a cimitirului eroilor din Al Doilea Război Mondial, căzuți pe platoul unde în prezent se află mănăstirea>> a transmis Darius Echim / Mitropolia Clujului.

foto: Darius Echim
foto: Darius Echim
foto: Darius Echim
foto: Darius Echim
foto: Darius Echim
foto: Darius Echim

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *