Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Romsilva, prezență strălucitoare la Festivalul Calului de rasă Lipițană la Herghelia de Stat Lipica, în Slovenia

Romsilva, prin direcția de cai de rasă, a participat săptămâna trecută, la invitația colegilor de la Herghelia de Stat Lipica din Slovenia, la Festivalul Calului de rasă Lipițană, un eveniment hipologic organizat în acest an cu o dublă semnificație: aniversarea zilei întemeierii citadelei celei mai vechi rase culturale europene (19 mai 1580) și dedicarea acestei sărbătoririi recentei includeri a „Tradiției creșterii cailor de rasă lipițană” în Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO.

Armăsari de rasă Lipițană de la Herghelia Sâmbăta de Jos, prezentați în atelaj de 4 sub conducerea lui Gergő Loránd Rákoczi și alți 2 armăsari prezentați într-un program de dresaj artistic călare de către Georgiana Neselean, au strălucit în arena principală a Hergheliei Lipica și au stârnit aplauzele unui public cunoscător.

Prezența reprezentanților Romsilva s-a bucurat, pe întreaga durată a acestui eveniment hipologic, de susținerea inimoasă, plină de energie a charismaticei echipe din reprezentanța diplomatică a României în Slovenia, conduse de Dl Alexandru GRĂDINAR, Ambasadorul României în Republica Slovenia.

Prin aceste realizări, sistemul hergheliilor – depozitelor de armăsari de stat, administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, reprezintă o garanţie a conservării resurselor genetice cabaline din România, premisă pentru păstrarea activă și continuă a tradițiilor de creștere a raselor de cai cu valoare culturală în România.

Tradiția de creștere a cailor din rasă lipițană a fost adăugată pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO.

Este pentru prima dată când o rasă de cai și tradițiile de creștere a acestui animal sunt adăugate pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *