Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Administrație, nu povești, la Baia de Criș, în zodia lui Gorcea: Peste 30 de km de drumuri modernizate și/sau asfaltate în comuna lui Iancu!

Mihaiu Gorcea, așa cum îl știți cu toții, este un om direct și un om al faptelor, nu un politician fardat care se ascunde sub fusta partidului sau a vorbelor șugubețe. Gorcea, de meserie inginer, a primit încrederea consătenilor în 2016 când deja avea casă, masă, avere și pricepere dobândite în toți acești ani, pricepere administrativă în special.

Anii de mandat ai primarului Gorcea (PSD), din 2016 până azi îi putem rezuma într-o singură frază: Peste 30 de km de drum modernizat și/sau asfaltat în comună, o perfomanță cu adevărat senzațională pentru frumoasa localitate, care nu a beneficiat de atâtea investiții în perioada post-comunistă.

Se pare că Baia de Criș priește în zodia lui Mihaiu Gorcea, tocmai de aceea am decis să-i luăm un interviu. Lectură plăcută doamnelor, domnilor:

Apuseni Info: Sunteți un primar norocos. Păstoriți o comună unde se află spiritul românismului din Transilvania, Panteonul Motilor de la Țebea, loc de pelerinaj pentru toți cei ce simt românește, care găzduiește memoria lui Horea, Avram Iancu, Ioan Buteanu și/sau Simion Groza. Cât de mult înseamnă pentru comuna Baia de Criș că este gazda unui asemenea patrimoniu național? Cât de mult au ajutat „boierii” de la Deva și București acest sat de legendă, Țebea, căci la poze stau bine așezați an de an, în septembrie, când este cinstit Iancu?

Mihaiu Liviu Gorcea: Nu stiu cat sunt de norocos dar cu siguranta ma mandresc ca sunt primarul unei comune in care m-am si nascut cu asemenea inaintasi, noi nu trebuie sa uitam ca intre anii 1861-1876 Baia de Cris a fost CAPITALA COMITATULUI ROMANESC ZARAND, pe vremea cand traia Avram Iancu, spun din tot sufletul ca trebuie sa readucem in conditiile actuale comuna noastra acolo unde ii este locul.

Apuseni Info: Câte proiecte ați depus, proiecte care să fie finanțate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” sau PNRR – fonduri europene ?

Mihaiu Liviu Gorcea: În cadrul Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” avem depuse 3 proiecte :

 • „MODERNIZARE DRUMURI  SI STRAZI ÎN  SATELE     BAIA DE CRIS, BALDOVIN, CARACI, CARASTAU, LUNCA, RISCULITA SI TEBEA , COMUNA BAIA DE  CRIS, JUDETUL HUNEDOARA „
 • „ALIMENTARE CU APA ÎN SATUL TEBEA, COMUNA BAIA DE CRIS, JUDETUL HUNEDOARA”
 • „ALIMENTARE CU APA ÎN COMUNA BAIA DE  CRIS , JUDETUL HUNEDOARA” – (SATELE LUNCA SI CĂRĂSTĂU)

În cadrul PLANULUI NATIONAL DE REDRESARE SI REZILIENTA(PNRR) avem depus  un proiect:

 • MIJLOACE MODERNE ÎN PREDARE LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ AVRAM IANCU BAIA DE CRIȘ”

In perspectiva avem depuse pe COMPANIA NATIONALA DE INVESTITII următoarele proiecte :

 • ,,Modernizare drumuri si strazi in satele Baia de Cris, Baldovin, Caraci, Carastau, Lunca, Risculita si Tebea, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,,
 • ,,Reabilitare si dotare Scoala Gimnaziala ,,Avram Iancu,, , anexe si teren de sport, comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,,
 • ,,Reabilitare, modernizare si dotare sediu Primarie, anexe si curte interioara, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,,
 • ,,Reabilitare, modernizare si dotare Camin Cultural din satul Lunca, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,,
 • ,,Reabilitare, modernizare si dotare Camin Cultural din satul Carastau, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,,
 • ,,Reabilitare, modernizare si dotare Camin Cultural din satul Risca, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,,
 • ,,Reabilitare, modernizare si dotare Camin Cultural din satul Risculita, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,,
 • ,,Reabilitare, modernizare si dotare Camin Cultural din satul Baldovin, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,,
 • ,,Construire si dotare Camin Cultural in satul Baia de Cris, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,,
 • ,,Reabilitare, modernizare, dotare si extindere Camin Cultural din satul Tebea, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,,
 • ,,Reabilitare, modernizare si dotare Dispensar Medical, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,,
 • ,,Reabilitare, recompartimentare si modernizare locuinte sociale in satul Baia de Cris, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara„
 • ,,Reabilitare, recompartimentare si modernizare locuinte sociale in satul Baia de Cris, Comuna Baia de Cris, Judetul Hunedoara,, depus la Compania Nationala de Investitii pentru includerea in Programul National de Constructii de Interes Public sau Social, Subprogramul ,,Alte obiective de interes public sau social in domeniul constructiilor,, si inclus in lista sinteza.

Apuseni Info: Care sunt planurile, ideile și proiectele dumneavoastră de viitor pentru Baia de Criș? Care este relația cu executivul Consiliului Județean Hunedoara?

Mihaiu Liviu Gorcea: Relatia cu executivul Consiliului Județean Hunedoara este foarte buna.

Apuseni Info: Care este stadiul introducerii rețelei de gaz metan în Baia de Criș un proiect uriaș pentru comuna dvs. ?

Mihaiu Liviu Gorcea: Proiectul de gaz a început odata cu ordinul de începere a lucrarilor, emis in data de 17.05.2023.Au fost introduși 300 de  metri  liniari de conducta de 315 și 350, de 40 in localitate Carastau, urmand in continuare derularea proiectului in toate satele apartinatoare. De saptamana viitoare vom deschide înca un șantier într-unul din satele aparținătoare comunei privind introducerea conductei  40.

Apuseni Info: Sunteți un susținător al dezvoltării tursimului în Baia de Criș și în zonă în general. Cum poate renaște Baia de Criș prin turism dar și celelalte comune din zonă? Cât ar stimula dezvoltarea turismului din zona dacă ar fi reabilitate în totalitate Drumul Iancului, județeanul care trece muntele prin Baia de Criș – Bulzeștii de Jos – Avram Iancu

Mihaiu Liviu Gorcea: Cu siguranță turismul poate renaște dacă Drumul Iancului, care trece muntele de la Vidra la Baia de Criș, 42 km prin Dealul Crișului ar fi reabilitat si modernizat, pe acest drum cobora Iancu cu calul de la Vidra la Baia de Criș. Din ce știu există un proiect depus  de Consilul Județean Hunedoara, datorită condițiilor grele de execuție nu s-a depus nici o ofertă.

Apuseni Info: În ultimii ani, comunele Baia de Criș și Vața de Jos au fost inundate în mai multe rânduri. Ce măsuri au luat autoritățile județene și naționale pentru a preveni viitoare inundații. Sunteți mulțumit de ce au făcut „boierii” de la Deva și București în această speță?

Mihaiu Liviu Gorcea: La ultimele trei rapoarte operative care au fost întocmite, de COMITETUL LOCAL PENTRU SITUATII DE URGENȚĂ Baia de Criș și de comisia de evaluare a pagubelor  constituită prin Ordinul Prefectului Județului Hunedoara nu am primit  nici un leu.

La calamitățile din anul 2020 am primit suma de 1188 mii lei din care s-au refăcut poduri, ziduri de sprijin și corpuri de  drum în satele Țebea, Căraci, Lunca și Cărăstău.

Apuseni Info:  Înainte de a fi un om politic, sunteți în primul rând un bărbat atent la tot ce este tradițional în zonă. Dacă ați fi gazda unor invitați, cum ați prezenta Baia de Criș, Țebea și Țara Zarandului, tradițional și cultural? Ce produse tradiționale le-ați recomanda?

Mihaiu Liviu Gorcea: Baia de Criș are o vechime milenară. O atestă descoperirile arheologice făcute pe teritoriul comunei, dar și înscrisurile vechi de aproape 800 de ani . Istoria Băii de Criș e strâns legată de cea a ținutului în care se află, așa  numita „Țară a Zarandului”, voievodat românesc încă din secolul al XIII-lea, iar mai apoi comitat, conform organizării administrative a Imperiului Habsburgic. Baia de Criș a fost de mai multe ori, de-a lungul secolelor, capitală a acestor unități administrative.

Făcând referire la cercetările arheologice mai vechi , apariția zăcământului din zonă „Perimetrul minier din jurul masivelor Căraci și Măgura” ocupă 5,5 km p. în colțul vestic al patrulaterului aurifer, la vest de Țebea. Aceasta cuprinde toată seria de formațiuni arheologice  din care este alcătuită regiunea auriferă.

În comuna Baia dec Criș se pot vizita mai multe obiective turistice cum ar  fi:

 • Panteonul Moților de la Țebea – este un  cimitir al eroilor situate lângă Drumul European E79. Complexul cuprinde mai multe obiective legate de lupta moților pentru libertate. În cimitir, pe lângă biserica satului Țebea, se află mormintele lui Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simeon Groza, revoluționari de la 1848, Gorunul lui Horea, Gorunul lui Iancu, dar și morminte și cruci comemorative ale eroilor din Războiul de Independență al României și din cele două Războaie Mondiale și două tunuri din războiul de la 1877.
 • Mormântul lui Avram Iancu este considerat inima complexului, iar în imediata sa apropiere se află rămășițele gorunului lui Horea, sub care acesta a lansat chemarea la Răscoala din 1784. Biserica actuală este o construcție de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar ea a fost ridicată pe locul unde, odinioară, exista o biserică moțească din lemn.
 • Biserica mănăstirii franciscane din Baia de Criș- este cea mai impunătoare clădire medievală gotică de pe valea Crișului Alb. A fost clădită pe la sfârșitul veacului al XIV-lea, după cum arată ferestrele înalte, gotice, prevăzute cu rozete. Zidurile sunt de piatră și cărămidă. Din clădirea medievală s-au păstrat zidurile și arcul triumfal, precum și pilaștrii masivi, externi, de sprijin al zidurilor. La sfârșitul secolului al XVI-lea biserica a fost arsă și a rămas timp de aproape 200 de ani fără acoperiș, în stare părăsită. În această perioadă s-a prăbușit bolta ogivală gotică a bisericii, au pierit frescele și întregul mobilier medieval. Parohia Romano Catolică din Baia de Criș a fost reînființată în anul 1722 de călugării franciscani, care deservesc biserica și astăzi.
 • Casa Muzeu „Avram Iancu” din Baia de Criș – a fost ridicată pe locul în care s-a aflat brutăria lui Ioan Stupina zis Lieber , pe prispa căreia şi-a găsit sfârşitul marele erou Avram Iancu la 10 septembrie 1872.
 • Biserica de lemn din satul Lunca Moților-  a fost construită spre sfârșitul sec. al XVII-lea, pe dealul numit „Gorgan” de credincioșii ortodocși din satul Țebea și a fost sfințită de Mitropolitul Athanasie Anghel în anul 1700, primul ierarh al Bisericii Române Unite, Greco-Catolice. În anul 1820 a fost vândută credincioșilor din Lunca Moților.
 • Produsele  tradiționale  pe care le-aș recomanda sunt pancovele, întorsuri, placinta tradițională subțire cu mere și zămăcișă și vinarsul întors de mere, prune, pere și cireșe.

Apuseni Info: Există lucruri care vă nemulțumesc sau lucruri pe care nu ați reușit să le realizați?

Mihaiu Liviu Gorcea: Da există!!! Am preluat un mandat de primar în anul 2016 cu drumuri de pământ și vicinale aproape 37 km, acum suntem în situația în care mai rămân 5,7 km de reabilitat și modernizat și sper că în cel mai scurt timp să primim finanțare.

Apuseni Info: Cine este omul din spatele primarului Mihaiu Liviu Gorcea? Cum v-ați descrie unor zărăndeni care încă nu vă cunosc?

Mihaiu Liviu Gorcea: Omul din spatele primarului este Mihaiu Liviu Gorcea, un inginer care a condus destinele Minei Țebea până în anul 2004 ca inginer șef producție și securitate minieră și șeful stației de salvare minieră 19 ani, un om care câteodată ca fost sportiv mai are și ieșiri nesportive, dar sunt un patriot desăvârșit și nu uit niciodată unde m-am născut, într-o casă acoperită cu paie, într-o familie de oameni săraci , din tată de la Ribița, miner și mamă de la  Țebea.

Apuseni Info: Dacă ar fi să enumerați câteva principii în care credeți cu tărie și de la care nu v-ați despărți pentru nimic în lume, care ar fi acelea și de ce?

Mihaiu Liviu Gorcea:

Să ai în permanență sentimentul de dragoste și devotament față de Patrie și Popor; să ai o perspectivă corectă asupra realității; să nu cauți scuze deși în activitatea pe care o desfășor, primul lucru este să găsești pretexte; compasiune pentru necazul celorlalți, să ajuți fără să pui condiții, să înveți din greșeli; modestia să te caracterizeze tot timpul.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *