Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Casa memorială Horea și Frasinul lui Horea, în inima Apusenilor: Nu uita că ești român!

Casa memorială Horea este localizată în satul Fericet, comuna Horea.

În acest sat s-a născut unul, din conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania, Horea (Vasile Nicola Ursu) (1731-1785).

Este o căsuța mică din lemn, în interiorul căreia s-a amenajat un mic muzeu. Pe căsuța memorială scrie pe o plăcuță „Aici a locuit Horea”.

În fața casei casei memoriale, este amplasat bustul lui Horea, realizat în anul 1967 de către sculptorul Romulus Ladea.

În fața casei, un pic mai jos, pe aceeași parte a drumului este înălțat Obeliscul lui Horea (1730- 1785), ridicat în anul 1934. Pe acesta scrie că acolo este:” locul nașterii eroului național Nicola Vasile Ursu, HORIA, născut 1730, prins 1784, tras pe roată de Unguri 1785.”

 Obeliscul comemorativ este dedicat marelui luptător pentru libertatea moților. Locul în care s-a ridicat, este exact locul în care s-a aflat casa în care s-a născut și locuit Horea. Acesta a fost construit imediat după unirea Transilvaniei cu România.

În apropierea casei este un alt monument istoric: Frasinul lui Horea, despre care se spune că a fost plantat chiar de către acesta . Frasinul este  marcat cu o plăcuță informativă și are steagul României arborat în trunchiul său secular.

Accesul spre casa memorială se face din  comuna Horea, pe drumul DN 1R Huedin -Albac, se intră pe un drum asfaltat, bine semnalizat, spre satul Fericet.

Intrarea se face pe sub o poartă sculptata din lemn, pe care este atașat un bener pe care scrie:” Drum spre Fericet – Satul lui Horea” și este ilustrat cu chipul lui Horea.

Pe cealalta parte, la ieșirea pe sub poartă, pe același bener scrie:” Nu uita că ești român”.

foto: hailaplimbare.ro

Loading

1 thought on “Casa memorială Horea și Frasinul lui Horea, în inima Apusenilor: Nu uita că ești român!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *