Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Se zice că moţii nu ar şti să danseze, astfel că la auzul muzicii ei „ţopăie” ca ursul: Care este originea numelui de „moţ”?

Moţii sunt o populaţie românească ce locuieşte în zona centrală a Munţilor Apuseni, în judeţul Alba, în regiunea ce poartă numele de Ţara Moţilor. Ei mai sunt cunoscuţi şi sub numele de „ţopi”

Cele mai multe explicaţii privind acest nume indică faptul că românii din munte purtau părul strâns în chică („moţ”), lăsată să cadă de obicei pe umărul drept.

Alţi autori consideră că numele vine de la cuvântul latin „motus”, care înseamnă „răzvrătit”, „rebel”, dacă fiind puternica înclinaţie spre libertate a moţilor.

Denumirea de „ţop” are cam aceeaşi explicaţie a părului strâns în chică, numai că acest cuvânt ar putea proveni din limba germană („tzopf” = chică). Austriecii îi numeau pe moţi „tzopfiger wallachische”, adică „valahi cu moţ”.

O explicaţie puţin plauzibilă a numelui de „ţop” ar fi aceea că se zice că moţii nu ar şti să danseze, astfel că la auzul muzicii ei „ţopăie” ca ursul. Acest fapt nu e adevărat, moţii ştiind să danseze la fel de bine ca oricine altcineva.

1 thought on “Se zice că moţii nu ar şti să danseze, astfel că la auzul muzicii ei „ţopăie” ca ursul: Care este originea numelui de „moţ”?

  1. Locația este puțin greșită, moții nu sunt situați doar în județul Alba. Moții de Criș sunt situați și în jud. HD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *