Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Statul român reia proiectul-mamut de 1 miliard de euro din Apuseni, al construirii hidrocentralei de la Tarnița Lăpuștești

Statul român reia proiectul-mamut de 1 miliard de euro din Apuseni, al construirii hidrocentralei de la Tarnița Lăpuștești.

SAPE a inițiat acum o procedură de consultare a pieței pentru „stabilirea valorii estimate, respectiv a prețului estimativ pentru fiecare fază de proiect solicitată, durata de realizare a celor două faze de proiect, documentele necesare a fi puse la dispoziția prestatorului pentru realizarea celor două faze, identificarea prestatorilor care beneficiază de experiența necesară pentru întocmirea documentațiilor, pentru prestarea serviciilor de elaborare studiu de fezabilitate în vederea stabilirii necesității și oportunității realizării obiectivului de investiții, identificarea scenariilor/opțiunilor tehnico-economice posibile și selectarea unui număr limitat de scenarii/opțiuni fezabile pentru realizarea obiectivului de investiții, a studiului de fezabilitate pentru analiza, fundamentarea și propunerea a minimum două scenarii/opțiuni tehnico-economice diferite, cu recomandarea justificată și documentată a scenariului/opțiunii tehnico-economice optime pentru realizarea obiectivului de investiții și a consultanței oferite beneficiarului pe parcursul derulării procedurilor de achiziție publică până la atribuirea contractului EPC″ pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești.

Conform datelor SAPE, „fiecare participant la acest proces de consultare a pieței va prezenta până la data de 08.08.2023, ora 12:00, o ofertă neangajantă estimativă cât mai detaliată și in concordanță cu cerințele atașate la prezentul anunț″.

„Este exact genul de proiect de care România are nevoie, iar timpul lui a venit. Energie verde, investiție strategică, echilibrare de sistem. M-am consultat cu zeci de specialiști de la începutul mandatului — din Transelectrica, din companiile de sub autoritatea ministerului (SAPE, Hidroelectrica și multe altele). Și am stabilit să punem lucrurile în mișcare. (…) Puterea instalată va putea fi până la 1 GW (patru turbine de câte 250 MW fiecare). El nu se va face de azi pe mâine, dar se va face. Cu bani europeni – ideal din Fondul pentru Modernizare – și investitori serioși. Și cu exploatarea tuturor studiilor pe care România le are cu privire la acest obiectiv, studii realizate în ultimele decenii, care trebuie aduse la zi″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 

Despre Hidrocentrala de Tarnița Lăpuștești

Proiectul hidrocentralei de la Tarniţa datează dinainte de 1990 şi a fost conceput din necesitatea de a avea o unitate care să echilibreze producţia şi consumul de electricitate la nivel național.

Mai exact, în timpul zilei, când consumul de electricitate este mare, centrala va funcţiona ca producător de energie hidro. În schimb, noaptea, va consuma surplusul de electricitate din sistem pentru a pompa apa înapoi în lacul de acumulare.

Centrala Hidroelectrică de la  Tarniţa-Lăpuşteşti urma să aibă o capacitate instalată de 1.000 MW şi se spunea că e necesară pentru echilibrarea sistemului naţional energetic după punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă şi a unor centrale eoliene de 2.000 MW.

Investiţia la hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti este evaluatã la aproximativ 1-1, 3 miliarde de euro şi uma să creeze 3.000-4.000 de locuri de muncă. Lacul de acumulare urma să aibă un volum de 10 milioane de metri cubi şi o suprafaţă de 40 de hectare.

Pe acest subiect, mai puteți citi – Proiectul de peste 1 miliard de euro din Apuseni este cu un picior în groapă! Hidro Tarnița SA se va dizolva!

Pe acest subiect, mai puteți citi – Proiect de peste 1 miliard de euro în Apuseni: Se recomandă reluarea construcției hidrocentralei de la Tarnița Lăpuștești

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *