Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

PSD, în Ardeal, în 2024: Ce va mai câștiga? De ce doar Radu Moldovan și Laurențiu Nistor vor rămâne tunurile PSD din Ardeal?

După Revoluție, cu câteva excepții – PUNR (Vatra Românescă) și PRM, dreapta a câștigat mai mereu alegerile în Transilvania, Crișana și Banat. PSD (ex. FSN) a rămas un partid al Vechiului Regat, cu rare victorii în Ardeal. Un partid al greilor gen Dumitru Buzatu, Olguța Vasilescu, Paul Stănescu.

Mai mereu, în structura de conducere a PSD, liderii din Ardeal erau/sunt arătați cu degetul pentru scorurile slabe ale filialelor și de multe ori decapitați politic pentru procentele mici, însă în ultimii ani, au fost și două filiale excepții: Bistrița-Năsăud, dominată autoritar de Radu Moldovan și Hunedoara, stăpânită de Laurențiu Nistor. Au mai existat rezultate accidentale – Timișul sub Sorin Grindeanu, la Consiliul Județean, Maramureșul, sub Gabriel Zetea, tot la Consiliul Județean și Sălajul sub Tiberiu Marc (aici nu este accidental, Marc fiind constant în victorii dar retras la vatră în ultimii ani).

În rest, PSD în Ardeal a fost pustiu precum, pârjoleala Moldovei de către Ștefan, înainte de turci, chiar dacă au mai fost lideri influenți, precum Mircea Govor la Satu Mare, rezultatele au rămas o problemă.

PSD, în Ardeal, în 2024: Ce va mai câștiga?

În județele cu o minoritate maghiară importantă discuția despre șansele PSD este inutilă – Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare, la fel și în Sibiu, Brașov, Bihor și Cluj unde șanele de reușită sunt minime, PSD luptându-se un AUR pentru locurile 3-4, mult în spatele PNL și ceva în spatele USR. La Cluj, filiala, în unele sondaje este chiar pe locul 5, după PNL, USR, UDRM și…. AUR.

Arad, conflictul din PNL lasă loc de rezultate interesante la municipiu. Fifor are parte de o conjunctură interesantă.

La Arad, Gheorghe Falcă și Iustin Cionca pregătesc cu tact alegerile pentru 2024. PNL Arad din 2004 încoace a câștigat mai mereu alegerile, PNL Arad fiind organizație fanion a PNL sau în trecut PD, PD-L. Având în vedere relațiile reci cu actualul primar liberal al Aradului – Claudiu Bibarț, care ar fi în negocieri cu PSD, liberalii îl pregătesc probabil pe Sergiu Bîlcea candidat sau vicele Lazăr Faur.

Prin urmare, date fiind și voturile ciuntite de USR, Fifor, cu Bibarț candidat la primărie sau dacă nu, cu viceprimarul Cheșa sau chiar cu Fifor candidat, din scandalul interior din PNL poate face un rezultat bun la Consiliul Local, implicit un boost pentru Consiliul Județean Arad, că de câștigat primăria sau președenția Aradului, mai greu.

Fifor poate puncta în 2024 rezultate mai bune ca în 2016 sau 2020. Așa cum a punctat și în PSD, rămânând în picioare sub patru președinți de partid – Victor Ponta, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Marcel Ciolacu.

În Maramureș, Zetea are o șansă mare de a recâștiga Consiliul Județean Maramureș

PSD are o șansă să recâștige Maramureșul cu Gabriel Zetea candidat. O problemă pentru PSD rămâne Baia Mare, însă un as poate fi reîntoarcerea primarului din Vișeu în partid. Mai mult se parte că pentru Ghiță Șimon, prezentul mandat poate fi și ultimul, mai ales după episodul 2020 când biroul județean a avut o opțiune iar „centrul” alta.

Un pericol pentru PSD și Zetea poate veni de la AUR: Haideți să vă propunem noi un scenariu Liviu Marian Pop, candidat la Consiliul Județean Maramureș din partea AUR/APP (coaliție) sau susținut de AUR poate fi fatal, chiar și pentru PNL – Ionel Bogdan. Reamintim că Pop are un bazin interesant de votanți în Maramureșul istoric, în special în zona Vișeului.

Timiș și Timișoara, marile semne de întrebare din Banat

În Timișoara, Dominic Fritz pare de nemișcat. Alin Nica și-a înțeles rostul și rolul de lider al PNL Timiș și acceptă varianta Nicolae Robu candidat la primăria Timișoara, trecând peste orice origoliu. Doar că șansele lui Robu să-l bată pe Fritz sunt minuscule.

La PSD situația e interesantă: Sorin Grindeanu și Alfred Simonis au primit totul de la partid, prin urmare în mod firesc, de la cei doi se așteaptă candidaturi din partea PSD atât la primăria Timișoara, cât și la Consiliul Județean Timiș.

Alfred Simonis nu va putea scăpa de o candidatură, ori la municipiu, ori la județ, dat fiind actuala funție din Parlament și șefia organizației județene.

Grindeanu a mai câștigat în 2016 Consiliul Județean Timiș, deci imposibil nu este, însă să vedem cine va fi cel sacrificat la primărie.

Tuhuț și Matieș, încearcă să refacă PSD Alba

PSD Alba, în zodia Tuhuț-Mătieș, are șansa obținerii unui scor bun în municipiul Alba Iulia, dată fiind telenovela Pleșa – Hațegan – PNL – USR. Mai mult, tradiționalism-românismul lui Mătieș ia și multe voturi conservatoare din municipiu.

Dacă Matieș va investi în campanie, șansele de o surpriză în condițiile fragmentării electoratului de dreapta este destul mare.

La nivel de județ, cu excepția a câtorva comune, la nivel orașe, PSD este greu să câștige, Dumitrel-Roman-Hațegan controlând extrem de bine județul Alba. Deci, pentru 2024, bătălia pentru Alba Iulia va fi prinicpalul punct de interes pentru PSD.

Radu Moldovan, „Messi” al PSD din Transilvania

Când spui Radu Moldovan în Bistrița, spui un om care este votat și din partea Partidului Australienilor Bistrițeni. Radu este atât de apreciat de bistrițeni, încât a apus și amintirea vremurilor lui „Nelu Mexicanu” care venea la Cluj, de la Bistrița, peste Boc, să comande la deconcentrate.

Radu Moldovan este omul care a știut să rămână prieten lângă Ponta atunci când Dragnea l-a belit și l-a exclus din partid, a știut să nu scuipe când Dragnea a intrat la închisoare, când alți căței lătrau mai tare decât îi duceau vocile, a știut să fie echilibrat cu Dăncilă și mai ales să-și cunoască locul cuvenit și pe lângă Ciolacu.

După ce a pus pe picioare un județ întreg, de la infrastructură, la medicină, mai nou trage și IT-ul de la Cluj la Bistrița, dovedindu-și mușchii politici, Radu Moldovan se pare că dorește să lase la cârma județului un tânăr în care a investit enorm, ministrul Bogdan Ivan Gruia iar liderul județului Bistrița să reia calea Parlamentului, la București.

În atare condiții, Radu Moldovan pare un candidat bun și pentru o funcție de primă mână în conducerea PSD, atunci când va fi cazul.

Laurențiu Nistor, PSD-istul „Real Madrid” din vestul țării

Poate puțini înțelegeți dar după victoria din 2020, Nistor a devenit un greu în PSD la nivel național, fiind Real Madrid-ul PSD-ului în vestul țării: A raportat două victorii consecutive la Consiliul Județean Hunedoara, în 2016 și 2020, într-un Ardeal total ostil PSD, într-un Ardeal care a întâmpinat PSD cu plăcuța suedeză din plin, cu puie monta și duie mragnea. Nistor, alături de Buzatu de la Vaslui, Radu Moldovan și de Paul Stănescu de la Olt, este ultimul lider clasic de județ, să zicem, care a fost în CEX-ul PSD sub 4 președinți: Ponta, Dragnea, Dăncilă și Ciolacu.

Să ai ministru într-o jumătate de guvern e șmecherie mare astăzi. Chit că nu e un minister cu „avuție” demonstrezi mușchi politici.

Nistor a câștigat aproape totul în Hunedoara de ani de zile și pe 2024 este tot soluția câștigătoare a PSD. Mai mult, în ultimul an a negociat apropierea a doi trei primari de la PNL, prin urmare, dacă PSD nu va scădea în procente în următoarele luni, portofoliul de primari ai PSD Hunedoara ar putea crește considerabil.

Prin urmare, Nistor rămâne singurul tun al PSD din vestul țării, Hunedoara fiind singurul județ câștigător între Arad, Timiș, Bihor.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *