Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Stațiunea din inima Transilvaniei: Cercetători de top mondial au venit la băile tămăduitoare

Sursa foto: Facebook- Ocna Sibiului

Ocna Sibiului este o stațiune turistică situată în județul Sibiu, în sudul Depresiunii Colinare a Transilvaniei (nord-vestul Depresiunii Sibiu) la 15 km nord de Sibiu, pe valea pârâului Vișa, într-o regiune înconjurată de păduri de stejari seculari și cu un subsol bogat în sare. Prima stațiune balneară a fost înființată aici în anul 1845 și, de atunci, Ocna Sibiului și-a atras renumele datorită lacurilor heliotermice formate pe locul unor vechi mine de sare surpate.

Pe masivul de sare se află mai multe lacuri sărate (foste ocne prăbușite). Multe dintre ele au o concentrație de sare de 260 grame/litru. Lacul Avram Iancu (fosta mină „Grosse Grube”, „Ocna Mare”), cu o adâncime de 132,5 m, este considerat cel mai adânc lac antropogen din țară.

Climatul temperat, aerul bogat in aerosoli, temperatura anuală mult peste media din această parte a țării și recentele renovări ale ștrandului, au adus din nou stațiunea la faima din trecut.

Ocna Sibiului prezintă și interes arheologic, aici fiind descoperite unelte din epoca bronzului (1900-800 î.C.), care sunt expuse la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Factorii naturali terapeutici

Factorii naturali de cură de care dispune staţiunea balneară Ocna Sibiului sunt reprezentaţi de apele cloruro-sodice concentrate , nămolul sapropelic şi bioclimatul sedativ.

Apele cloruro-sodice

Aşezarea dispune de un bogat element hidrologic reprezentat de numărul mare de lacuri cu suprafaţă totală de peste 35700 m2 ,cu o concentratie ajunsă până la saturaţie (aproximativ 300g/L ) datorită contactului direct cu masivele de sare ( Lacul Brâncoveanu cel mai cunoscut din staţiune datorită salinităţii ridicate de aproape 400 g/L numit după domnitorul Brâncoveanu ce în 1690 a vizitat Ardealul). Pe lângă conţinutul de Na Cl în apa lacurilor sunt prezente in concentrţii diferite de anioni de S, I , cationii-K, Fe, Al, Mn,Ca .Adâncimea lacurilor variază între 20-140 m ( lacul Avram Iancu ,cel mai adânc lac de ocnă din ţară şi printre cele mai adânci din Europa şi lume ) .O caracteristică importantă a apelor sărate concentrate o reprezintă fenomenul de heliotermie ce constă în acumularea energiei calorice emisă de soare în apa lacului în orizonturile adanci cu salinitate ridicată, ce explică încalzirea apei la suprafaţa la temperaturi de aproximativ 24 °C pentru ca la 1m să ajungă la 34 °C şi la 1,5-2 m la 40 °C scăzând apoi la adâncime, fenomen ce apare vara în perioada de tranziţie. Apa lacurilor poate fi folosită în terapie sub forma băilor în aer liber( în cursul verii) asociate cu băi de soare şi oncţiuni cu nămol sau sub forma băilor calde la cadă sau bazin în interiorul bazei de tratament şi pe tot parcursul anului.

Pe lângă lacurile cu ape sărate concentrate staţiunea dispune de 3 izvoare minerale Horea, Cloşca, Crişan, cu origine legată de masivul de sare şi compoziţie cloruro-sodică bromoiodurată ce sunt folosite pentru calităţile lor în tratamentul cu aerosoli în afecţiuni respiratorii sau în cura interna a unor afecţiuni digestive.

Nămolul sapropelic

Efectele sale terapeutice se datorează îndeosebi componentelor chimice organice şi anorganice (vitamine PP, B2, B12, C, E ,hormoni, substanţe organice cu rol de biostimulare,carbonatul de calciu cu rol emolient şi hidroxisulfură de fier )

El e folosit în terapie sub forma oncţiunilor cu nămol rece asociat cu băi de soare şi imersie în lac pe parcursul verii sau sub forma impachetărilor calde parţiale sau generale în interiorul bazei de tratament, în tot cursul anului.

Climatul sedativ

Climatul staţiunii, asezată într-o depresiune formată de dealuri şi coline cu pante domoale ,ferită de vânturi şi curenţii de aer rece ce vin dinspre munte ,încărcătura aeroionică negativă ce denotă puritatea aerului, calmul atmosferic de peste 200 zile pe an,umiditatea crescută prin evaporarea apei din cele peste 50 de lacuri, determină asupra organismului uman un efect sedativ , relaxant, de echilibrare a SNV simpatico- parasimpatic,de refacere a capacităţilor fizice şi intelectuale.

Sursa foto: Facebook- Ocna Sibiului

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *