Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Descoperă natura din caiac: Tarnița, Beliș-Fântânele și Drăgan, lacuri în care se poate vâsli

Te poți bucura de frumusețile Clujului într-un mod activ, pe ape, înconjurat de natură, din caiac – la Tarnița sau în alte câteva locuri. Interesul pentru caiac în Cluj a crescut într-un an cât alții-n șapte; o fi pentru că județul nostru este scăldat de pitorești întinderi lacustre ce te îmbie la plimbare, o fi pentru că nevoia de mișcare își găsește răspunsul în unduirile apelor, o fi nevoia de aventură pe care mulți dintre noi o simțim. Cert este că există câteva locuri unde poți vâsli în voie. Mai mult, poți descoperi dealurile și culmile muntoase ale Clujului într-o manieră neobișnuită.

Pregătește-te de aventură!

Turele în caiac sunt printre cele mai căutate și îndrăgite activități de agrement din Cluj. Dacă nu ai avut ocazia să te familiarizezi însă cu sporturile nautice, o astfel de experiență te poate intimida inițial – cu atât mai mult dacă nu știi să înoți.

Emoțiile sunt normale și o atitudine precaută este chiar binevenită. Dacă gestionezi experiența în mod responsabil, vei fi răsplătit cu o aventură pe cinste, relaxantă și palpitantă deopotrivă. Dar de unde să-ți începi aventura și ce ar trebui să știi înainte să pornești pe ape?

5 locuri în care poți vâsli în voie

Când vine vorba de aventuri în caiac Tarnița este, poate, primul loc înspre care ne plutește gândul, fiind de altfel unul dintre cele mai îndrăgite și cunoscute lacuri din Cluj. Apele sale molcome și liniștite, înconjurate de păduri de foioase ca într-o îmbrățișare, te îmbie numaidecât la relaxare. În ceea ce privește opțiunile de închiriere caiac Tarnița este cât se poate de generoasă. Pe marginea lacului, vei găsi mai multe afaceri locale care îți pun la dispoziție caiacuri înspre închiriere, precum și spații de relaxare și alte activități de agrement (șezlonguri, standup paddleboard, grătare etc). Pe lângă turele în caiac Tarnița cucerește și prin atracții naturale deosebite – cum sunt traseele spre Piatra lui Lucaci sau spre Piatra Corbilor.

Important: indiferent dacă îl închiriezi (la fața locului sau încă din oraș) sau dacă mergi cu propriul tău caiac, singur sau într-o tură organizată, nu uita că există un regulament de navigație pe Tarnița: nu te apropia de baraj la mai puțin de 200 de metri, nici de malurile lacului din zona II. Zona în care se permite navigația pe Tarnița este cea dinspre coada lacului.

În apropiere de Tarnița, se află și Someșul Cald, lac de acumulare cu funcțiune turistică (între Tarnița și lacul Gilău). De pe malurile acestuia, poți de asemenea porni în scurte ture de explorare în caiac. Recomandare: îndreaptă caiacul înspre locul în care râul Agârbiciu se varsă în lac, o mică gură de apă ce te adăpostește între arbori și vegetație lacustră.

O altă destinație apreciată de cei care iubesc turele în caiac este lacul Beliș-Fântânele, datorită lungimii sale, a împrejurimilor bucolice și pădurilor de conifere care-l înconjoară. Poți vâsli în caiac nu mai puțin de 13 km – dacă te gândești să parcurgi distanța din zona barajului, până la coada lacului, în Smida.

Pe Valea Drăganului, la confluența râurilor Drăgan și Sebeșel, se află lacul Drăgan. Cadrul idilic și priveliștea asupra văii și lacului sunt cunoscute în rândul clujenilor. Cum ar fi să descoperi însă aceste frumuseți chiar de la nivelul apei, din caiac? Periodic, vei descoperi ture organizate în caiac și pe lacul Drăgan, așadar te vei putea bucura în siguranță și liniște de această minunată zonă a județului Cluj.

Ce ar trebui să știi înainte să te urci în caiac? 

  • Te poți așeza în caiac și dacă nu știi să înoți. Îți recomandăm însă să o faci doar sub îndrumarea unei persoane cu experiență, doar alături de persoane care știu să înoate și doar pe ape liniștite, adică pe lacuri cu valuri mici sau râuri cu apă scăzută, care nu prezintă surprize și nici risc de răsturnare a caiacului. 
  • Poartă vestă de flotabilitate dacă ești începător, chiar dacă știi să înoți. Apa din lacuri poate fi rece, mai ales în Tarnița și în alte lacuri aflate în zona montană a județului, iar apele curgătoare sunt imprevizibile. 
  • Familiarizează-te cu echipamentul și caiacul. Caiacul poate fi rigid sau gonflabil, cu unul, două sau mai multe locuri. Vâsla folosită pentru caiac se numește padelă și are două capete, folosite la vâslit cu rândul. La plecare și sosire, nu uita să protejezi de impact înotătoarea de sub caiac („aripă”). Ideal, protejează-ți telefonul într-o husă etanșă, flotantă (sau într-o borsetă / rucsac) – sau uită de el pe mal. 
  • Dacă tura în caiac durează mai mult de 30 de minute, nu uita să-ți iei apă de băut și, eventual, mâncare. 
  • Acordă respect activităților de pe malurile apei. Dacă observi pescari, păstrează distanța. Dacă observi gospodării sau grupuri de turiști relaxându-se pe malurile apei sau în apă, respectă-le nevoia de spațiu, liniște și intimitate.

sursă: www.clujtourism.ro

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *